Nagyvilág

Orosz hackerek törték fel a vermonti villamosművek rendszerét

A vermonti villamosművek egyik laptopjában is megtalálták azt a víruskódot, amelyet feltehetően orosz hackerek használtak a közelmúltban, hogy feltörjék az amerikai választásokkal kapcsolatban álló számítógépeket és hálózatokat.

A burlingtoni áramszolgáltató hivatal péntek esti tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy a szóban forgó laptop nem volt rácsatlakoztatva az áramszolgáltató rendszerre, és az esetről azonnal értesítették az illetékes szövetségi hatóságokat.

Jóllehet a víruskód nem okozott semmilyen kárt, több hírügynökség is beszámolt az esetről, részint mert az első hírek még arról szóltak, hogy a vírus a vermonti áramszolgáltató számítógépes hálózatát fertőzte meg. Az áramszolgáltató informatikai rendszerének megtámadása vagy megbénítása súlyos katasztrofális következményekkel járhat, leállhat például a kórházak vagy a mentőközpontok áramellátása.

Obama még utoljára odapörkölt

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön szankciókat rendelt el orosz személyek és intézmények ellen az állítólagos orosz hackertámadások miatt, és kiutasított 35 orosz diplomatát; családtagokkal együtt összesen 96 orosznak kell elhagynia az országot.

Washington szerint az orosz civil és katonai hírszerzése próbálta feltörni az amerikai választásokkal kapcsolatban álló számítógépeket és hálózatokat. Az FBI a nagyszabású hackertámadásnak a Grizzly Steppe nevet adta, ami utalás az akcióban részt vevő, napjaink két leghírhedtebb hackercsoportjára, amelyek Fancy Bear és Cozy Bear néven ismertek.

Az orosz külügyminisztérium válaszul 35 amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, de ő közölte, hogy Moszkva nem utasít ki senkit. Mi több, meghívta az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták összes gyermekét a Kremlben rendezendő újévi és (ortodox) karácsonyi ünnepségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik