Külföld
Pope Francis waves at pilgims gathered in St Peter Square at the Vatican after delivering his sunday angelus prayer on  August 14, 2016. / AFP PHOTO / FILIPPO MONTEFORTE

Ferenc pápa a KDNP szívéből beszélt

24.hu
24.hu

2016. 12. 26. 15:31

Magyarországon már államtitkársága is van a keresztényüldözésnek, amit Ferenc pápa olyan súlyos gondnak nevezett korunkban, amilyen utoljára Kr. u. 36-ban volt.
Korábban a témában:

Az üldözött keresztények ma többen vannak, mint a kereszténység első évszázadaiban – állapította meg hétfői Úrangyala imádságában az első vértanú, Szent István ünnepén Ferenc pápa. Dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából szólt a hívekhez. Akár egy évvel ezelőtt, most is felhívta a figyelmet arra az üldöztetésre, ami a világban sok kereszténynek jut osztályrészül.

Megállapította, hogy az üldözött keresztények ma többen vannak, mint amennyien az első évszázadokban voltak, és nekik ma ugyanolyan kegyetlenségeket kell elszenvedniük, mint azoknak, akik annak idején éltek.

István története

Ferenc pápa, emlékeztetve az első vértanú mártíromságára, elmondta, István egyike volt a jeruzsálemi keresztény közösség első hét diakónusának, akiket a hívők Kr. u. 36-ban az apostolok segédeivé választottak, mert feszültség támadt a görög nyelvű és hellén kultúrájú, valamint a jeruzsálemi hívek között.

Miután a jeruzsálemi Szanhedrin (legfelsőbb törvényszék) perbe fogta, István védőbeszédében hitet tett amellett, hogy Jézus a Megváltó és Isten Fia, és

emiatt “istenkáromlás” bűnében vétkesnek találták, halálbüntetésre ítélték.

A katolikus egyházfő szerint ma azért emlékezünk meg Szent Istvánról, hogy megerősítsük, a keresztény mártíromság története még napjainkban is folytatódik. A keresztény egyház a világ legkülönbözőbb pontjain kénytelen üldöztetéssel szembenézni.

Ferenc pápa részvétét fejezte ki a Fekete-tengerbe zuhant repülőgép tragédiája miatt.

Az Úr nyújtson vigaszt a kedves orosz nép, az utasok, a személyzet és a Vörös Hadsereg nagyszerű kórusának családjai számára, Szűz Mária pedig segítse a jelenlegi mentési munkálatokat.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.