Nagyvilág

Ezrek ünnepelték a karácsonyt Betlehemben

A Palesztin Hatóság vezetői is ellátogattak az éjféli misére.

Ezrek gyűltek össze szenteste a Palesztin Hatóság területén lévő Betlehemben, hogy Jézus szülőhelyén ünnepeljék a karácsonyt, és részt vegyenek a Születés Temploma melletti Szent Katalin templomban tartott éjféli misén.

Az éjféli misét tartó Pierbattista Pizzaballa érsek menetét a Jászol téren helyi keresztények, zarándokok és turisták hada fogadta, karácsonyi dalok éneklésével köszöntve az egyházi vezetőt. Fuad Tual jeruzsálemi pátriárka néhány hónappal ezelőtt visszavonult és még nem nevezték meg utódját, így Pizzaballa helyettesítette őt.

Az érsek a városba érve reményét fejezte ki, hogy a karácsony szelleme nem csak az ünnep napjaiban lesz jelen, hanem tovább folytatódik egész évben, az újév nyugalmat és békét hoz Izraelre és az egész térségre.

Örülök, hogy véget ért a háború legalábbis Aleppóban, ahol a keresztények először ünnepelhetik félelem nélkül a karácsonyt. Kívánom, hogy újjáépíthessék a várost, nem csak az épületeket, de az ottani hagyományok szerint kapcsolatukat egymással is

– mondta.

A betlehemi misén mintegy két és félezren vettek részt. Pizzaballa a szertartáson együttérzésre, a menekültek megsegítésére, és a közel-keleti erőszak megfékezésére szólított fel.

Félünk az otthonunk ajtaján és az országaink határán kopogó idegentől. Zárt ajtók, védett határok, korábban személyes és politikai döntések származnak elkerülhetetlenül a jelenkor erőszakos történéseiből

– mondta a misén, melyen a Palesztin Hatóság vezetői is jelen voltak, élükön Mahmúd Abbász elnökkel.

Az Izraelben lévő Názáretben huszonötezren vettek részt a karácsonyi ünnepségeken, itt már este hétkor megkezdődött az éjféli mise, és tűzijáték is volt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik