Nagyvilág

Felrobbant vele egy repülő 1972-ben – most halt meg

Hatvanhat éves korában elhunyt Vesna Vulovic szerb származású egykori légiutas-kísérő. Túlélhetetlen katasztrófát élt túl.

Hatvanhat éves korában elhunyt Vesna Vulovic szerb származású egykori légiutas-kísérő, aki egyedüli túlélője volt a 1972. január 26-án Csehszlovákia felett bekövetkezett légi szerencsétlenségnek – számolt be az MTI.

Szerb sajtóértesülések szerint Vesna Vulovic holttestét belgrádi lakásában találta meg egy barátja.

A 44 éve történt katasztrófában a JAT jugoszláv légitársaság utasszállító repülőgépe felrobbant Csehszlovákia hegyvidéki területe felett – az akkori közlések szerint 10 ezer méteres magasságban -, és a 23 utas, valamint az öttagú személyzet négy tagja életét vesztette.

Vulovic 1985-ben bekerült a Guinness-rekordok könyvébe mint a legnagyobb magasságból történt zuhanást ejtőernyő nélkül túlélő személy.

A Douglas DC-9-es típusú repülőgép Koppenhágából Belgrádba tartott. A jugoszláv hatóságok feltételezése szerint a robbanást egy szélsőségesek által a fedélzeten elhelyezett pokolgép válthatta ki. Ugyanakkor évekkel a katasztrófát követően sajtójelentések megkérdőjelezték a szerencsétlenség okát.

Utóbbiak szerint a repülőgépet a csehszlovák légierő lőhette le tévedésből, és az utasszállító néhány száz méteres magasságból zuhanhatott le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik