Nagyvilág

Putyin: az amerikai demokratáknak meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni

Az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken, év végi sajtótájékoztatóján.

Szerinte az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük, és meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni. Elmondta, szívesen együttműködik Donald Trump megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel. Nem okozott számára meglepetést Trumpnak az a mondata, hogy növelni akarja az amerikai nukleáris potenciált, mert ezt már a választási kampány során is kilátásba helyezte.

Hozzátette, hogy Oroszországban nincs értelme jövőre előrehozott elnökválasztást tartani. A várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét versenybe száll a Kremlért.

Ukrajnáról

Beszélt emellett arról is, hogy “teljes támogatásáról” biztosítja az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlését. Szerinte ez a helyes irányba tett lépés, a vízumkényszer fennmaradását pedig a hidegháború örökségének nevezte Európában.

Hozzátette, hogy az ukrajnai rendezésről a “normandiai” formátumban – orosz, ukrán, német és francia részvétellel folytatott – tárgyalások nem nagyon hatékonyak, de a folytatásuk mellett foglalt állást.

A sajtóértekezleten Putyin hangot adott reményének, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálódni fognak, és az épülő kercsi híd hasznos lesz majd a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szempontjából is.

Szíriáról

Szíriáról is beszélt.  Azt mondta, Aleppó “felszabadítása” után a következő lépés az egész Szíriára kiterjedő tűzszünet elérése és a béketárgyalások elindítása lesz.

A béketárgyalások helyszíne Moszkva, Ankara, Teherán és Damaszkusz megállapodása alapján a kazah főváros, Asztana lesz. Orosz diplomáciai forrás szerint a tárgyalások január közepén kezdődnek majd.

Putyin Kelet-Aleppó evakuálását a modern kor legfontosabb humanitárius műveletének nevezte. Kijelentette, hogy az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása nem vezet az orosz-török kapcsolatok megromlásához. Putyin szerint a terrorcselekmény rávilágított, milyen mélyen beszivárogtak a szélsőségesek a török biztonsági erőkbe, és most már hihetőbbnek tűnik számára, mint korábban, hogy az orosz katonai gép lelövését nem a legmagasabb szinten rendelték el Ankarában.

Európáról

Azt is elmondta, hogy Oroszország az EU tagállamaival külön-külön fogja fejleszteni kapcsolatait, ha nem sikerül megállapodnia az unióval. Az orosz vezető megismételte álláspontját, hogy a kapcsolatok megromlásáért nem Oroszország felelős, és hogy Moszkva a nyugati szankciókra reagált válaszintézkedéseivel.

Putyin az elhidegülés okát arra vezette vissza, hogy 2014-ben három uniós külügyminiszter is szavatolta Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék megállapodását, az EU mégsem tett semmit az államfőt megdöntő “államcsíny” ellen. Szerinte a nyugati szankciók még a terrorellenes együttműködést is gátolják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik