Nagyvilág

Putyin is elment a megölt orosz nagykövet búcsúszertartására

A külügyminisztériumban ravatalozták fel Andrej Karlovot.

Vlagyimir Putyin is részt vett csütörtökön Moszkvában a hétfőn megölt ankarai nagykövet, Andrej Karlov búcsúszertartásán. Karlovval a török fővárosban, a Modern Művészetek Múzeumában végzett egy merénylő, amikor egy kiállításmegnyitón beszédet tartott. A támadó – egy szolgálaton kívüli rendőr – azt mondta, a szíriai orosz beavatkozás miatt lőtte le a diplomatát.

A szertartás az orosz külügyminisztérium épületében kezdődött. Karlov nyitott koporsójánál Szergej Lavrov külügyminiszter tartott beszédet, amelyet az állami tévé közvetített. Azt mondta, a nagykövet jóságáról és empátiájáról volt ismert, olyan tulajdonságokról, amelyeket általában nem kötnek a bürokratákhoz. A koporsót díszőrség vette körül, az eseményen a legtöbb vezető politikus jelen volt.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Vlagyimir Putyin nem tartott beszédet, de később személyesen találkozott Karlov feleségével.

A koporsót ezután a Megváltó Krisztus-székesegyházba vitték, ahol misét tartottak.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A 62 évesen elhunyt Andrej Karlov 1976 óta állt az orosz diplomácia szolgálatában. Volt észak-koreai nagykövet, és az orosz külügyminisztérium konzuli szolgálatát is vezette. 2013 óta volt Oroszország ankarai nagykövete.

A török külügyminiszter bejelentette: azt az utcát, ahol az ankarai orosz nagykövetség található, a megölt diplomatáról fogják elnevezni. (ABC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik