Nagyvilág

Letartóztattak két férfit, akik merényletre készülhettek Németországban

Letartóztattak két koszovói férfit, akik a gyanú szerint támadásra készültek a nyugat-németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Oberhausen városában – közölték a német hatóságok péntekre virradóra.

A gyanúsítottak Németország egyik legnagyobb bevásárlóközpontját, az oberhauseni CentrO-t szemelték ki támadásuk célpontjának. A bevásárlóközpont mintegy 250 boltnak ad helyet, karácsony előtt általában zsúfolásig megtelik.

A támadás előkészítésével egy koszovói testvérpárt, egy 28 és egy 31 éves férfit gyanúsítanak – közölte az Oberhausentől keletre fekvő Essen város rendőrsége.

A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy az előkészületek melyik szakaszában volt a testvérpár, és vannak-e cinkostársaik.

A rendőrséget a hírszerzés riasztotta, csütörtök este több egység is kiszállt a bevásárlóközponthoz és a közeli karácsonyi vásárhoz.

A német hatóságok magas készültségben vannak hétfő óta, amikor egy kamion belehajtott egy berlini karácsonyi vásárba. Az Iszlám Állam által vállalt támadásban 12 ember halt meg, köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje. A hivatalos adatok szerint 45 ember szenvedett sérüléseket a gázolás során.

A feltételezett elkövető, a tunéziai származású Anis Amri továbbra is szökésben van.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik