Nagyvilág

Nem tudták hazatoloncolni a németek a berlini merénylet gyanúsítottját

A tunéziai hatóságoktól már csak a merénylet után érkeztek meg a szükséges dokumentumok.

Komoly nehézséget jelent a német hatóságok számára, hogy hazatoloncolják az elutasított észak-afrikai menedékkérőket, akiket saját országuk sem akar visszafogadni – írja tudósításában az AFP hírügynökség. A kérdés most a hétfői berlini merénylet elkövetésével meggyanúsított tunéziai Anis Amri kapcsán került elő. Az ő menedékkérelmét már hónapokkal ezelőtt elutasították, de nem tudták kiutasítani Németországból, mert a tunéziai hatóságok akadályozták az eljárást.

Ha a német hatóságok valakit vissza akarnak toloncolni Tunéziába, Marokkóba vagy Algériába, az ottani hatóságok megkövetelik az érvényes személyazonosító dokumentum meglétét.

Így azok, akiket visszatoloncolnának, egyszerűen megsemmisítik ezeket a dokumentumokat. Ezzel hosszú adminisztratív eljárás veszi kezdetét, a német hatóságoknak először is kérelmet kell küldeni az afrikai országoknak, hogy állítsanak ki ideiglenes útlevelet.

Ez az eljárás Anis Amri esetében is folyamatban volt, Tunézia azonban először még azt is tagadta, hogy a férfi az ország állampolgára lenne. Az Európai Biztonsági és Jövőkutató Intézet elemzője, David Khalfa azt mondta: nem túl meglepő, hogy a tunéziai hatóságok vonakodtak visszafogadni a férfit, aki Olaszországban börtönben ült, a német hatóságok pedig hónapok óta szélsőségesként tartották számon.

Ugyanakkor szerdán, két nappal a hétfői merénylet után ezek a dokumentumok megérkeztek Németországba Tunéziából,

csakhogy most már cseppet sem akarják hazatoloncolni, hanem körözik a menekülő férfit.

Az észak-afrikai országokból érkezőknek minimális esélyük van arra, hogy menekültstátuszhoz jussanak Németországban – az algériai kérelmezők 2,7 százaléka, a marokkóiak 3,5 százaléka, a tunéziaiaknak pedig mindössze 0,8 százaléka járt sikerrel. Ugyanennyire alacsony azok száma, akiket idén haza tudtak küldeni – 3416 elutasított algériai menedékkérőből 56-ot, 3829 marokkóiből 43-at, és 902 tunéziaiból 67-et.

A német kormány ezt a három afrikai országot szerette volna biztonságos országgá nyilvánítani, ami jelentősen könnyebbé tenné az innen érkező menedékkérők elutasítását.

A törvényjavaslat az alsóházon, ahol a Merkel vezette kormánykoalíciónak kényelmes többsége van, könnyedén átment, az ettől eltérő összetételű felsőházban viszont nem volt meg a kormányoldal szükséges többsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik