Nagyvilág

Lelkes Aszad-támogató a román miniszterelnökjelölt férje

Attól tartanak, hogy ebből külpolitikai konfliktusok is adódhatnak.

Korábban megírtuk: a romániai muzulmán közösségből származó Sevil Shhaideh lehet az ország miniszterelnöke, a választásokon nyertes PSD és a koalíciós partner ALDE őt jelölte a posztra.

Ugyanakkor az erdélyi Transindex a RISE Project cikke alapján arról ír, hogy Shhaideh személye komoly külpolitikai konfluktusokat hordozhat magában, a kormányfőjelölt férje ugyanis lelkes támogatja a szíriai diktátornak, Bassár el-Aszadnak.

A férj, Akram Shhaideh Szíriában született, ott kezdte politikai karrierjét is. 2010-ig a szíriai mezőgazdasági minisztériumban dolgozott, utána került Romániába, ahol 2011 óta a Konstanca megyei tanács tanácsadója. Közösségi oldalain rendszerint élesen kritizálja a felkelőket és azokat a külföldi vezetőket, akik őket támogatják. Az EU-ban és Amerikában terrorszervezetként számon tartott Hezbollahot viszont a „szent háború” képviselőinek tekinti.

Szintén a Transindex írt arról, hogy a PSD elnöke felkérte az elhárítást, hogy foglaljanak állást: problémás-e Sevil Shhaideh jelölése. Liviu Dragnea nem lát problémát abban, hogy a jelölt férje szíriai állampolgár, szerinte megfelelően ellenőrizték, amikor megadták neki a román állampolgárságot. Azt „rossz viccnek” és „gyenge kifogásnak” nevezte, hogy bármilyen biztonsági kockázattal járna, hogy Akram Shhaideh a szíriai diktátorral szimpatizál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik