Nagyvilág

A lengyel parlamentben kicsit megijedtek, kordonokkal zárták körbe az épületet

Kordonnal zárta körbe a lengyel rendőrség a parlament épületét kedd reggel, hogy távol tartsa az újságírók parlamenti belépését korlátozó tervek ellen tüntetőket, a szenátus pedig közben felújította ülését.

Kedden délelőtt ismét beengedték az újságírókat a parlament épületébe, viszont a szejm üléstermének újságíró-páholyába továbbra sem léphetnek be. Az ülésterem pódiumát péntek óta megszállva tartják ellenzéki képviselők, akik egyik társuknak – magatartása miatt – az ülésteremből történt kitiltása és a szejm elnökségének a parlamenti közvetítéseket korlátozó tervei ellen tiltakoznak.

Szejmtelen tüntetők

Marek Kuchcinski, a szejm elnöke emiatt elrendelte, hogy szombat reggeltől kedd délelőtt 10 óráig az újságírók nem léphetnek be a szejm épületébe. A határidő lejártával azonban ismét beengedik őket oda, a szejm üléstermének kivételével, ahol folytatódik az ellenzéki képviselők ülősztrájkja.

A szejm honlapján tudatta kedden, hogy már nincs hatályban az újságírók belépését tiltó rendelkezése, és a sajtó munkájára vonatkozó szabályok változatlanok.
A parlament felsőháza (szenátus) kedden felújította ülését, de ellenzéki szenátorok javaslatot nyújtottak be az ülés elhalasztására addig, amíg “a szejm és a szenátus területét nem hagyják el a rendőri erők”. A javaslatot a szenátus elvetette, Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke pedig kijelentette, hogy a felsőház területén nincsenek rendőrök.

Oszlopos tagok

A szejm épülete előtt órák óta zajlik a Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) és az ellenzék újabb tüntetése. A parlament melletti demonstrációt a rendőrség törvénytelennek minősítette, és az éjszaka is ott virrasztó tüntetőket az utca másik oldalára kísérték, majd reggelre kordonokat állítottak fel.

A szejm elnöksége múlt héten közölte: január 1-jétől meg akarják változtatni a parlamenti közvetítésekre vonatkozó szabályokat; az újságírók többségét gyakorlatilag kizárnák a szejm épületéből, s a média a jövőben egy külön épületben kialakítandó sajtóközpontban dolgozhatna. A terv nagy felháborodást váltott ki az ellenzék körében. A feszültséget tovább fokozta, hogy a pénteki végszavazást a jövő évi lengyel költségvetésről az ülésterem ellenzéki blokádja miatt a szejm oszlopos termében tartották meg. Az eljárás bírálói szerint ez törvény- és alkotmányellenes. A hét végén országszerte több kormányellenes tüntetést tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik