Külföld
EDITORS NOTE: Graphic content / Residents in a government-held part of Aleppo's Salaheddin neighbourhood watch as buses evacuate rebel fighters and their families from rebel-held neighbourhoods in Syria's northern embattled city on December 15, 2016.
A convoy of ambulances and buses left rebel territory in Aleppo in the first evacuations under a deal for opposition fighters to leave the city after years of fighting. The rebel withdrawal will pave the way for President Bashar al-Assad's forces to reclaim complete control of Syria's second city, handing the regime its biggest victory in more than five years of civil war.
 / AFP PHOTO / Youssef KARWASHAN

Újra megállapodtak Aleppó evakuálásról

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 12. 17. 10:48

Újabb megállapodás született Aleppó evakuálására, közölte szombaton a helyi felkelőcsoportok egyik tagja.

Abu Bakr al-Farúk az al-Arabíja al-Hadat nevű hírcsatornának arról beszélt, hogy az egyezség értelmében mindenki elhagyhatja Aleppó keleti részét, valamint a lázadók eleget tesznek annak a kérésnek, hogy az emberek elhagyhassanak két olyan települést, Kefraját és al-Fúát, amelyeket a fegyveres ellenzék zárt körbe. Emellett kihozzák a sebesülteket két olyan faluból, Madájából és Zabadániból, amelyeket a kormányerők ostromolnak a libanoni határ közelében.

Aleppó kiürítését korábban azért függesztették fel a kormányerők, mert azt követelték, hogy Kefrajából és al-Fúából is kihozhassák a sérülteket. Farúk közölte, hogy a kormányerők megsértették az előző megállapodást, mert több száz embert őrizetbe vettek, s volt, akit meg is öltek.

A városból sokszor egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a felkelőktől és a kormányerőktől, és sok esetben megint mást mond a kormánycsapatokat támogató Oroszország. Pénteken például a felkelők azt állították, hogy a kormányerők tüzet nyitottak a civileket szállító buszokra. A kormányerők tagadták ezt, s azt állították, hogy a buszokat visszafordították.

Nem világos például a korábban an-Nuszra Frontként ismert terrorszervezet álláspontja sem. Egy forrás szerint ők nem mentek bele a két település evakuálásába, majd később ugyanez az ember cáfolta ezt, amit viszont maga a szervezet tagadott le.

A Londonban működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy al-Fúa és Kefraja kiürítése még nem kezdődött meg, de az új megállapodást egy név nélkül nyilatkozó, damaszkuszi, kormányhoz közeli forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek. Farúk nem beszélt arról, hogy hány ember távozhat a két faluból. Az OSDH szerint 4500 kormánypárti fegyveres és 20 ezer civil lehet a két településen összesen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.