Nagyvilág

Hosszú tiltakozásra készül a lengyel ellenzék a sajtó korlátozása miatt

A köztársasági elnök nyugalomra intett, és felajánlotta, hogy közvetít az ügyben.

Napokig tartó kormányellenes tüntetésekre szólítottak fel a lengyel ellenzék vezetői szombaton. A nap folyamán Varsóban és más lengyel városokban több ezren tüntettek, miután hajnalban a rendőrség könnygáz bevetésével feloszlatta a törvényhozás alsóházának épületét eltorlaszoló tüntetést. A miniszterelnököt és a kormánypárt elnökét is ki kellett menekíteni a Szejmből.

Ne írd alá, Andrzej

Szombaton néhány ezer aktivista a lengyel elnöki palotánál gyűlt össze, követelve az államfő beavatkozását. A tüntetők arra is felszólították az elnököt, hogy tagadja meg néhány vitatott törvény aláírását, köztük a közoktatás rendszerét átalakító jogszabályt. Később a tüntetők tömege az alsóház épületéhez vonult.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy az alsóház elnöksége január 1-től meg akarja változtatni a parlamenti tudósításra vonatkozó szabályokat, az újságírók többségét gyakorlatilag kizárná a szejm épületéből. A felháborodást tovább fokozta, hogy a jövő évi költségvetés záró szavazását az ülésterem blokádja miatt az egyik folyosón tartották meg. Az ellenzék szerint ez törvény- és alkotmányellenes.

Blokkolják

Andrzej Duda államfő nyilatkozatot adott ki, amelyben nyugalomra intett, és felajánlotta közvetítését. Azt írta, méltányolja mindkét oldal érveit, de hangsúlyozta, hogy a tudósításokra vonatkozó változásokat az érintett szerkesztőségek képviselőivel tartott konzultációk után kell bevezetni. Sajnálatának adott hangot amiatt, hogy „az ellenzék egy része a parlament ülésének megzavarására használta fel a helyzetet”.

Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke arra kérte a szenátus elnökét, hogy szervezzen vasárnapra találkozót a média képviselőivel, a parlamenti együttműködés elveinek egyeztetése céljából.

Az ellenzéki Polgári Platform kéttucat tagja továbbra is egymást váltva blokkolja a szejm üléstermét. Grzegorz Schetyna, a párt vezetője szerint az elkövetkező napokban is ott fognak maradni. Mateusz Kijowski, a tüntetéseket szervező Demokráciavédelmi Bizottság ellenzéki mozgalom alapítója újságíróknak nyilatkozva kijelentette: „addig leszünk az utcákon, amíg nem hagynak fel az ország rombolásával”.

Előrehozott választást akarnak

Az ellenzéki Modern párt vezetője, Ryszard Petru közölte: ha nem lehet párbeszédet folytatni a kormányzó Jog és Igazságosság párttal, előrehozott választásokat kell tartani. Elemzők szerint ennek kevés a valószínűsége, tekintettel arra, hogy a kormánypártnak abszolút többsége van a szejmben, így simán leszavazhat egy esetleges bizalmatlansági indítványt.

Aggodalmát fejezte ki a lengyel belpolitikai helyzet miatt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, korábbi lengyel miniszterelnök. Felszólította a lengyelországi hatalomgyakorlókat, hogy „tartsák tiszteletben az embereket, elveket és értékeket”. Egyben köszönetet mondott azoknak, akik „készek ragaszkodni az európai demokratikus normákhoz”. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik