Nagyvilág

Jeruzsálembe vinné Donald Trump az izraeli követséget

Az izraeli miniszterelnök rendkívül derűlátó, azt mondta, soha nem érezték még magukat ilyen biztonságban.

A Trump-kormányzat külpolitikájának egyik legfontosabb feladata lesz, hogy az Egyesült Államok izraeli nagykövetségét áthelyezzék Tel-Avivból Jeruzsálembe – közölte Kellyanne Conway, a megválasztott elnök volt kampánymenedzsere és jelenlegi tanácsadója egy rádióinterjúban.

Conway emlékeztetett: ezt Trump már a választási kampányban is megígérte, és továbbra is tartja magát hozzá.

Az ENSZ ugyanakkor nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael állam fővárosaként, így a különböző országok Tel-Avivban és környékén működtetik képviseleteiket. A korábbi amerikai elnökök sem változtattak ezen, bár választási kampányaikban megpendítették ennek lehetőségét. Conway megkérdőjelezte ennek a politikának a helyességét, és azt hangsúlyozta, hogy a követséget már rég át kellett volna helyezni.

Ezt izraeli barátaink nagyra becsülnék, és a zsidó amerikaiak jó része is szívesen látná

– mondta a tanácsadó.

A kérdésben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megszólalt. A CBS televízió vasárnap esti műsorában azt mondta, az amerikai választási eredmények nyomán rendkívül optimista lett, Izrael soha nem érezte magát nagyobb biztonságban és kevésbé elszigeteltnek, mint most.

Nagyon jól ismerem Donald Trumpot. Úgy gondolom: nyilvánvaló, hogy támogatja Izraelt

– mondta. Szerinte nem kérdés, hogy az új elnök meleg érzésekkel viseltetik a zsidó állam és a zsidó nép iránt.

Az Obama-kormányzat elmúlt nyolc évére visszatekintve Netanjahu elmondta: nem volt zökkenőmentes az izraeli-amerikai viszony, de az, hogy az amerikai kongresszusban bírálta Obama politikáját, nem személyes rossz viszonyt jelent, hanem egyet nem értést, többek közt az iráni atomalku megkötésével.

Netanjahu kijelentette:

nemsokára találkozik Donald Trumppal és sürgetni fogja, hogy mondja fel az Iránnal kötött többhatalmi megállapodást.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik