Nagyvilág

Visszapofátlankodott az ISIS az ősi romvárosba

Kilenc hónapja sikerült kipaterolni az ISIS halálszektáját az ősi Palmürából, de most új offenzívát indítottak az iszlamisták a visszafoglalásáért – írja a BBC News. A szír ellenzék úgy tudja, szombaton rohanták le a romvárost és a mellette lévő Tadmur nevű települést, és annak északnyugati részét el is foglalták.

A város központjában most is harcok dúlnak.

Nem tenne jót a felbecsülhetetlen értékű, 2000 éves romoknak, ha az Iszlám Állam megint rátenné a kezét a területre. Abban a tíz hónapban, amíg ők voltak az urak itt, rengeteg fontos leletet pusztítottak el, oszlopokat döntöttek le, műemlékeket semmisítettek meg. Az ISIS is érezte, hogy azért egy vonalat nem léphet át, szerencsére sok romot érintetlenül hagytak.

Az ISIS hatalmas területeket vesztett, miután agyatlan módon az egész világot és a komplett régiót maga ellen fordította: így számolniuk kell az orosz, amerikai, brit, francia bombázásokkal, valamint az iraki és szír hadsereg, az iráni, kurd, szír ellenzéki milíciák támadásaival.

Jelenleg három városuk ellen zajlik offenzíva: Szíriában a török-szír ellenzéki seregek al-Babot ostromolják, a kurdok amerikai támogatással Rakkát próbálják bevenni, míg Irakban a kormányerők a síita és kurd csapatok támogatásával Moszulért harcolnak.

A mostani palmürai offenzívával valószínűleg azt akarják bizonyítani, hogy nem fogatlan oroszlánok, számolni kell még velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik