Nagyvilág

Palmürában építenek katonai bázist az oroszok

A szíriai régészeti hivatal vezetője elmondta: ha javul a helyzet a térségben, kérni fogják a világörökségi területen felhúzott barakkok elbontását.

Világörökségi területen, az illetékes hatóságok engedélye nélkül épít katonai bázist az orosz hadsereg a szíriai Palmürában – állítja a szíriai régészeti hivatal vezetője, valamint egy keleti kulturális örökséggel foglalkozó amerikai szervezet.

Az American School of Oriental Research’s Cultural Heritage Initiative műholdképeket tett közzé, amelyeken látszik az építkezés az Iszlám Államtól visszafoglalt területen. Mámun Abdulkarim, a régészeti hivatal vezetője elmondta: tudomása van arról, hogy az oroszok barakkokat emeltek a területen, de erre tőlük nem kértek engedélyt. Azt nyilatkozta: elismeri, hogy a katonai jelenlétre szükség van, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam visszatérését, de azt is hozzátette, hogy erre, ha megkeresnék őket, sem adhatnának engedélyt, mert ellenkezik a szíriai régészeti törvénnyel.

Az Iszlám Állam egyébként felbecsülhetetlen károkat okozott Palmürában, lerombolták többek között a 32-ben épült Bél templomát. Abdulkarim azt mondta: ha javul a helyzet és végre béke lesz a térségben, kérni fogják a barakkok lebontását. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik