Külföld
New York, 2016. november 9.
Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke győzelmi beszéde közben New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/Evan Vucci)

A CIA szerint Oroszország beleavatkozott az amerikai választásokba

24.hu
24.hu

2016. 12. 10. 07:54

Korábban a témában:

Megírtuk, Obama elrendelte az amerikai elnökválasztás átvilágítását. Valamennyi számítógépes támadás teljes átvizsgálását kérte az amerikai elnök. Erről a terrorellenes küzdelemmel és belbiztonsággal foglalkozó tanácsadója, Lisa Monacobeszélt egy pénteki sajtóreggelin:

A hackertmadásokat illetően lehetséges, hogy átléptünk bizonyos küszöböt, és meg kell értenünk mi történt, le kell vonnunk a konzekvenciákat, és meg kell osztanunk egymással néhány leckét is, amelyet megtanultunk

Péntek este a The Washington Post azt írta, hogy titkos jelentést készített az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), amelyben arra jutott, hogy Oroszország Donald Trump győzelme érdekében avatkozott be az elnökválasztásba.

A hírszerzés több olyan személyt is azonosított, akik kapcsolatban állnak az orosz kormánnyal, és több ezer, a Demokrata Párt feltört szervereiről származó e-mailt adtak át a Wikileaks nevű kiszivárogtató portálnak. Erről a CIA zárt ajtók mögött tájékoztatta a szenátus néhány illetékes tagját.

A CIA álláspontja az, hogy Oroszország célja az volt, hogy az egyik jelölt kárára a másiknak segítsen, hogy segítsen Donald Trumpnak megnyerni a választást

– mondta egy név nélkül nyilatkozó amerikai forrás a lapnak. Eddig a CIA azon az állásponton volt, hogy Moszkva megpróbálta aláásni a választási rendszerbe vetett bizalmat, de azt eddig nem mondták ki, hogy Oroszország Trump győzelmét segítette.

A nevük mellőzését kérő források azt mondták a lapnak, hogy a 17 különféle amerikai hírszerző szervezet nem jutott formális egyetértésre, mert kisebb kérdésekben nem értenek egyet, így a CIA megállapításai nem tekinthetők hivatalos hírszerzési értékelésnek. Nem találtak például konkrét bizonyítékot arra, hogy egyenesen a Kremlből adtak utasítást az azonosított embereknek, hogy adják át a hackertámadásból származó információkat a Wikileaksnek.

Az érintett “ügynököket” ugyanis legalább egy szint elválasztja az orosz szövetségi kormánytól, nem közvetlenül a Kreml alkalmazásában állnak. A lap kitér arra is, hogy Moszkva korábban is élt már azzal, hogy a kormányzathoz közvetlenül nem köthető emberek végzik a titkosszolgálati munkát, így a politikusok “hihetően tagadhatják” a történteket. Julian Assange, a Wikileaks vezetője korábban kijelentette: az információk forrása “nem az orosz kormány volt”.

Donald Trump irodája eddig és most is visszautasítja azokat az állításokat, hogy az ingatlanmágnás orosz beavatkozásnak köszönhetően nyert.

Ezek ugyanazok az emberek, akik azt állították, hogy Szaddám Husszeinnek tömegpusztító fegyverei voltak. A választás jó ideje véget ért, méghozzá a történelem egyik legnagyobb arányú elektori győzelmével. Ideje továbblépni, és ismét naggyá tenni Amerikát

– reagált Trump kabinetje a The Washington Post hírére.

“Nem hiszem, hogy beavatkoztak” – mondta a héten Donald Trump a Time magazinnak. “Lehet, hogy Oroszország volt, de lehet, hogy Kína. De az is lehet, hogy valami pasas New Jerseyben” – mondta az Egyesült Államok leendő elnöke a hackertámadásokról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.