Nagyvilág

Arra ért haza, hogy tévedésből lerombolták a házát

Arra ért haza egy ausztrál üzletember a Sydney egyik elővárosában álló házához, hogy egy épületbontó cég emberei tévedésből a földig rombolták – jelentette a helyi sajtó. Steve Ballas a Domain című lapnak elmondta: éppen fegyverboltjában dolgozott, amikor egyik barátja azzal hívta fel, hogy a Bankstown városában álló házát éppen lerombolják.

Az üzletember először azt hitte, barátja csak viccel, de hamar rájött, hogy komolyan beszél, és gyorsan a helyszínre sietett. De akkor már késő volt. Az épületbontók már javában dolgoztak, és mire a rendőrök kiérkeztek, hogy leállítsák a bontást, már csak egyetlen egy fal maradt meg az épületből. De az sem sokáig maradt állva, igaz azt már Ballas kérésére döntötték ki a munkások.

Mint később kiderült, az épületbontóknak a szomszédos házat kellett volna lebontaniuk, de tévedésből Ballas házának álltak neki, mert a levélszekrényen a rossz cím szerepelt. A bontásra ítélt ház címe a Marion utca 200 volt, míg Ballas háza a 198-as szám alatt állt. Csakhogy a levélszekrényen a 200-as szám szerepelt.

bankstown-demo
A tévedésből lerombolt ház, a 200-as számot mutató levélszekrénnyel. Fotó:9News

A helyzetet súlyosbította, hogy a szomszédos, bontásra ítélt ház levélszekrényén pedig a 202-es szám szerepel. A Domain beszámolója szerint a levélszekrényen ugyan volt egy friss felirat a helyes házszámmal, azt eltakarták a kéretlen levelek, és a munkások nem láthatták, amikor a helyszínen leellenőrizték, hogy jó helyen járnak-e.

Ballas a 9News ausztrál televíziónak elmondta: ő mindig is abban a hitben élt, hogy a 15 éves megvásárolt ingatlan a 200-as szám alatt van. „Két házzal arrébb nőttem fel, és mindig is úgy tudtam, hogy az a 200-as szám, már vagy ötven éve ugyanaz a levélszekrény van ott, miért is gondoltam volna másként” – magyarázta a férfi a Daily Telegraph című ausztrál lapnak. Azonban a hivatalos önkormányzati ingatlan-nyilvántartásból egyértelműen látszik, hogy Ballas háza a 198-as szám alatt van, a 196-os és 200-as között – jelentette az ausztrál sajtó.

bankstown-demo01
Csak egy fal maradt állva, mire leállították a bontást. Fotó: 9News

Az épületbontással megbízott cég vezetője nem nagyon akart beszélni az esettel kapcsolatban az ausztrál sajtónak, de a beszámolók szerint nagyon kínosan érzi magát a tévedés miatt. Daniel Mandarano a The Torchnak annyit elárult, hogy egyszer sem találkozott személyesen a megrendelővel, akivel csak e-mailen keresztül tartotta a kapcsolatot. Ez elmondása szerint egyáltalán nem szokatlan, mert sokszor dolgozik külföldön élő klienseknek. A bontásra egyébként volt önkormányzati engedély.

Ballas egyébként megérő volt a hibával kapcsolatban, és nem kívánta Mandarano vérét. Az üzletember a Gold Coast Bulletin című lapnak nyilatkozva „kis hibának” nevezte a tévedést, ami miatt nem kellene „gyilkosnak” és „bűnözőnek” beállítani a férfit, aki csak meg akar élni, mint mindenki más.

A lerombolt ház egyébként üresen állt, és senki sem lakott benne. Ballas elmondta: éppen azt tervezte, hogy ki fogja adni. Most abban reménykedik, hogy az épületbontó cégnek van biztosítása ilyen esetekre, és valamennyi pénzt kapni fog. Valamint reméli, hogy új házat tud építtetni a régi helyére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik