Nagyvilág

Renzit még további maradásra kérhetik

Olaszországnak ugyanis jelenleg nincs egységes választási rendszere, ami alapján megtarthatnák az előrehozott választást.

Az olasz parlament felsőháza szerdán megszavazta a jövő évi költségvetést, így Matteo Renzi miniszterelnök este várhatóan hivatalosan benyújtja lemondását az államfőnek.

Renzi a Twitteren jelentette be, hogy este hétkor találkozik az elnökkel, Sergio Mattarellával.

Az olasz kormányfő a vasárnapi alkotmányos népszavazás kudarca után jelentette be lemondását, Mattarella viszont arra kérte, maradjon a jövő évi költségvetés elfogadásig. Az nem kizárt, hogy újra maradásra kéri Renzit, de ha a miniszterelnök nemet mond, az államfőnek meg kell kezdenie a konzultációt a pártokkal a kormányválság rendezésére.

A szenátus bizalmi szavazással fogadta el a 2017-es költségvetési törvényt, amit a képviselőház korábban már megszavazott. 166-an szavaztak igennel, 70-en nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott.

Renzi lemondása előtt még vezetőségi ülést tart a kormánykoalíciót vezető balközép Demokrata Párt, melynek a miniszterelnök főtitkára is egyben. Sajtóértesülések szerint Renzi választás elé állította a pártot: vagy előrehozott választásokat tartanak, amelyen ismét ő lesz a kormányfőjelölt, vagy nemzeti egységkormányt állítanak fel, amely a megalkotásra váró választási reform megszületéséig vezetheti Olaszországot.

A Demokrata Párton belül heves vita alakult ki az egyes csoportok között, sőt, a párt választói is két részre szakadtak. A Demokrata Párt római székháza körül biztonsági gyűrűt állítottak fel, hogy elválasszák a Renzi mellett és ellene tüntető pártszimpatizánsokat.

Az olasz pártok többsége előrehozott választást sürget, az államfő viszont kizárja, hogy erre 2017 elején sor kerüljön, mert nincs egységes választási törvény: más rendszer szerint kellene megválasztani az alsó- és a felsőház tagjait. Ráadásul az olasz alkotmánybíróság január 24-én jelenti majd be döntését a képviselők megválasztásáról szóló, nyáron elfogadott törvényről. Emiatt az sem kizárt, hogy Mattarella egészen a választási törvény végleges reformjáig kéri maradásra Renzit. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik