Nagyvilág

Orosz ápolónők haltak meg Aleppóban

Egy orosz tábori kórházat is találat ért.

Két orosz ápolónő és nyolc civil veszítette életét hétfőn Aleppóban – közölték orosz tisztségviselők. A tájékoztatás szerint a felkelők az ostromlott Kelet-Aleppóból tüzérségi támadást hajtottak végre a szíriai város kormányerők által ellenőrzött része ellen, miközben az Aszad-rezsim és szövetségesei szárazföldi és légitámadások során már több mint felét visszafoglalták Kelet-Aleppónak.

A támadások során – melyek egy tábori kórházat értek – egy orosz ápolónő azonnal, egy másik később veszítette életét. Két orosz orvos is megsebesült, egyikük, egy gyermekorvos súlyos állapotban van.

Az oroszok a szíriai kormány által ellenőrzött területeken nyújtanak egészségügyi segítséget. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője követelte, hogy a nemzetközi szervezetek, mint a Vöröskereszt, ítéljék el a támadást azok ellen, akik az aleppói civileknek nyújtottak orvosi segítséget.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat a héten Genfben az Egyesült Államokkal arról, hogy a felkelők vonuljanak ki Kelet-Aleppóból.

Hétfőn egyébként a szír kormányerők is órákon át támadták Kelet-Aleppót, ellenéki aktivisták és segélymunkások szerint négyen haltak meg hordóbombával végrehajtott támadásokban, és hárman rekedtek az összeomlott épületek romjai alatt.  A szír állami hírügynökség közlése szerint a város nyugati részén nyolcan vesztették életüket. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet szerint két gyermek és négy nő is az áldozatok közt van. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik