Külföld
VIENNA, AUSTRIA - DECEMBER 02: Norbert Hofer, presidential candidate for the right-wing populist Austria Freedom Party (FPOe), speaks to supporters at his final election campaign rally ahead of the Austrian presidential elections, on December 2, 2016 in Vienna, Austria. Hofer, who has interwoven anti-Islamic and anti-immigrantion rhetoric into his campaign, is currently leading in the polls ahead of elections scheduled for December 4. (Photo by Alex Domanski/Getty Images)

Kiélezett küzdelem várható az ausztriai államfőválasztáson

24.hu
24.hu

2016. 12. 03. 08:57

A közvélemény-kutatók nem tudják egyértelműen előre jelezni a választás kimenetelét.
Korábban a témában:

December 4-én a szavazók az Osztrák Szabadságpárt Párt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat.

A Unique Research közvélemény-kutató két hete közzétett adati szerint Hofer 49, míg Van der Bellen 51 százalékon áll. Ugyanezen a héten mutatta be a Gallup intézet a felmérését, amelyből az derült ki, hogy Hofer 52, míg Van der Bellen 48 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött. A két intézet által június óta nyilvánosságra hozott kutatások mind hasonlóan szoros felmérési eredményt közöltek.

( Kiderül, hogy eldől-e idén a harmadik populista dominó, és lehet-e a II. világháború óta először szélsőjobboldali elnöke egy uniós tagállamnak. A Political Capital elemzése.)

Az elemzők szerint kevesebben mennek majd el szavazni, mint a májusi második fordulóban, amikor a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka voksolt. Thomas Hofer politikai tanácsadó szerint a részvételi adatoknak nem tesz majd jót a két elnökjelölt igencsak kemény hangvételű, csütörtökön este tartott televíziós vitája.

A két államfőjelölt éles hangú szócsatája a politikai szakértőket és elemzőket is meglepte. Thomas Hofer szerint a bizonytalanok számára nem a jelölt kiválasztása lesz majd a nehéz, hanem hogy elmenjenek-e egyáltalán szavazni. A felmérések szerint a szavazók 15 százaléka még bizonytalan.

A hosszú választási kampány és a társadalmi megosztottság eltávolította az embereket a politikától, és növelte bennük a politika iránti bizalmatlanságot – mondta Wolfgang Bachmayer, az OGM közvélemény-kutató intézet vezetője. Az elemző szerint a választás eredménye politika korszakváltást jelez majd, amely meglátása szerint megrázza a két nagy pártot, a szociáldemokrata és a néppárti tábort.

A vasárnap tartandó választás azért is történelmi jelentőségű, hiszen a második köztársaság (1945 után) történetében először nem a két nagy párt, a jelenlegi kormánykoalíciót is alkotó Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) és az Osztrák Néppárt (ÖVP) soraiból kerül ki az új elnök.

Az elemzők szerint a jelölteknek a kampányidőszak utolsó fázisában leginkább a mozgósításra kellett koncentrálniuk, hiszen a választópolgárokat már negyedszerre kellett megszólítaniuk. A választási kampány lassan egy éve tart, az első fordulót áprilisban, a másodikat májusban tartották. A megismételt második forduló októberi dátuma előtt már a jelöltek megkezdték a kampányt, mikor a belügyminiszter bejelentette, hogy decemberre halasztják a választást.

Peter Filzmaier politológus emlékeztetett, hogy nagyjából 1,9 millióan vannak olyanok, akik az első fordulóban sem Hoferre, sem Van der Bellenre nem szavaztak és nagyjából ugyanennyi azok száma, akik tavasszal nem mentek el szavazni vagy érvénytelenül voksoltak.

Vasárnap mintegy 6,4 millió választópolgár szavazhat arra, hogy a következő hat évben ki töltse be az államfői tisztséget. A korábbi államfő Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.