Nagyvilág

Megbüntették a norvég egyházat, mert nem tudott elszámolni a támogatásokkal

Több hívőt írtak be, hogy több pénzt kapjanak az államtól.

Megbüntették a norvég katolikus egyházat, mert hivatalos adatszolgáltatásában a valósnál nagyobb számú hívőt jelentett, hogy több állami támogatást kapjon. A vád szerint tudtukon kívül írtak a névsorba bevándorlókat.

A nyilvántartásért felelős oslói egyházmegyére 35 millió forintnyi büntetést szabtak ki, a hivatalvezetőt pedig csalással vádolták meg. Az egyház ugyanakkor közleményében azt írta, soha nem követtek el illegális cselekedetet és nem kaptak a megérdemeltnél nagyobb összeget. Úgy fogalmaztak, korábban előfordultak „szerencsétlen gyakorlatok”, amit hosszú ideje megszüntettek.

A norvég katolikusok azzal is érvelnek, hogy 2004-től megnőtt a bevándorlás más katolikus országokból, így Lengyelországból. Az innen érkezőket nem regisztrálták, ugyanakkor a több hívő miatt megnövekedtek az egyház kiadásai is, amit nem követett az állami támogatás növekedése.

A büntetésen felül a norvég állam azt a majdnem másfélmilliárd forintnyi összeget is visszaköveteli, amellyel az egyház nem tud elszámolni. (Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik