Nagyvilág

Megkezdődött Fidel Castro búcsúztatása

Több ezren vonultak a havannai Forradalom térre Castro-portrékkal, virágokkal és zászlókkal.

Több ezren vonultak hétfőn Havannában a Forradalom térre, hogy búcsút vegyenek Fidel Castro volt elnöktől, akinek hamvait ideiglenesen az ország nemzeti hősének, José Martínak állított emlékműnél helyezték el.

Az emberek Castro portréjával és virágokkal a kezükben, kubai zászlókat lengetve érkeztek a nagygyűlések, ünnepek megszokott helyszínének számító térre, ahol a kubai forradalom vezetője egykor hosszú beszédeinek nagy részét tartotta.

A hivatalos búcsúztatási ceremónia kezdetén Havannában és Santiago de Cubában 21 tüzérségi díszlövést adtak le. A búcsúztatás központi eseményeként a Forradalom téren helyi idő szerint kedden este 7 órakor tömeggyűlést is tartanak, ahova számos külföldi vezetőt – köztük Nicolás Maduro venezuelai és Evo Morales bolíviai elnököt, valamint Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt – várnak. Oroszország is képviselteti majd magát a rendezvényen.

Ezután a Castro hamvait tartalmazó urnát egy négynapos gyászmenet keretében, különböző városokat és településeket érintve a Havannától 900 kilométerre keletre található Santiago de Cubába viszik, ahol a kubai forradalom kezdődött. December 4-én ebben a városban, a Santa Ifigenia temetőben helyezik örök nyugalomra Castrót, ezzel lezárul a 9 napos nemzeti gyász.

Castro 47 éven át kormányozta a karibi szigetországot, és bár 2006-ban visszavonult az aktív politikai élettől, otthonában továbbra is fogadott állami vendégeket, és rendszeresen kifejtette nézeteit a Granma című pártlapban. Kritikusai arra emlékeztetne, hogy ő tehető felelőssé az évtizedeken át tartó politikai elnyomásért. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik