Nagyvilág

Egy holokauszttúlélő üzenete került elő az osztrák kampányban

Az idős asszony szerint a menedékkérők elleni megnyilvánulások újra előhozzák a legrosszabbat az emberekből.

Vasárnap tartják Ausztriában a megismételt elnökválasztást, melyen a választóknak arról kell dönteniük, hogy a zöldpárti Alexander Van der Bellen, vagy a szabadságpárti Norbert Hofer legyen az új államfő.

A kampányfinisben jelent meg egy 89 éves asszony videóüzenete, amelyet múlt péntek óta már több mint hárommillióan néztek meg. A Gertrude néven bemutatott asszony arról beszél, hogy ez valószínűleg az ő utolsó elnökválasztása, sok jövője már nincs, de a fiatalok előtt még ott áll az egész élet, és az ő bölcs döntésükön múlik, hogy ez milyen lesz.

A felvételen – amelyet Van der Bellen megosztott Facebook-oldalán – Gertrude elmondja: 16 éves korában deportálták Auschwitzba szüleivel és két öccsével, és csak ő élte túl a haláltábort. Hozzáteszi: ő maga nem vallásos. Ugyanakkor zavarják a menedékkérők elleni megnyilvánulások, mások sértegetése és gyalázása.

Gertrude azt is felidézi, hogy a Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache októberben arról beszélt, hogy polgárháború jöhet, ha az EU nem fékezi meg a bevándorlást.

Amikor Strache a „polgárháború” szót használta, kirázott a hideg. Azt gondoltam, erre gondolni sem lenne szabad, nemhogy emlegetni. Én megéltem egy polgárháborút hétéves koromban, és soha nem felejtem el. Ez volt az első alkalom, hogy holttesteket láttam, és sajnos nem az utolsó.

Felidézte azt is, ahogy a nácik Bécsben az utcák takarítására kényszerítették a zsidókat, amit a többi ember nevetve nézett végig. Gertrude szerint ma újra jelen van az a viselkedés, ami a legrosszabbat hozza elő az emberekből.

Azután, hogy elkezdett terjedni a videóüzenet, Gertrude azt mondta: jóleső meglepetés számára, hogy egy idős asszony szavait ilyen komolyan veszik.

A CNN interjút kért Gertrude-tól, de Alexander Van der Bellen kampánystábja azt mondta: saját biztonsága érdekében nem szeretne nyilatkozni, és a vezetéknevét sem árulta el. (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik