Külföld
Kandidat der Freiheitliche Partei Österreich (FPOe) Norbert Hofer präsentierte seine neue Wahlplakat Kampagne für die Wiederholung der Stichwahl in Wien am 21. Oktober 2016. Die Wahl österreichischen Bundespräsidenten als wiederholte Stichwahl am 04. Dezember 2016 statt. Ein Satz am Plakat lautet: "So wahr mir Gott helfe" /// AUSTRIA; VIENNA; 20161021; The presidential candidate of the Freedom Party of Austria (FPOe) Norbert Hofer presented his new election poster campaign for the repetition of the second round in Vienna on 21 October 2016. The elections of the Austrian President as repeated run-off on December 04, 2016 instead. A sentence on the poster reads: "so help me God"
(Photo credit should read "Alex Halada/APA-PictureDesk via AFP")

Isten nevével kampányol az osztrák elnökválasztás jobboldali jelöltje

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 24. 20:58

Az evangélikus és a katolikus egyház is felemelte a szavát ez ellen.

Tiltakozik Ausztriában az evangélikus egyház amiatt, hogy a decemberi elnökválasztás szabadságpárti jelöltje az „Isten engem úgy segéljen” jelmondattal kampányol plakátjain.

Az egyház három vezetője által kiadott közleményben az áll, hogy Isten nevét nem lehet saját vagy politikai célra használni. Mindenkinek saját joga, hogy nyilvánosan megvallja hitét és kérje Isten segítségét, de azt elutasítják, hogy ezt választási kampányhoz használják fel.

A párt főtitkára, Herbert Kickl korábban azt mondta, hogy ez, az eskünél is alkalmazott jelmondat mutatja a keresztény és nyugati kultúrkör értékrendje melletti kiállást. Szerinte egyebek mellett ez különbözteti meg az ő jelöltjüket, Norbert Hofert a zöldpárti ellenféltől.

A katolikus egyház is reagált. A grazi püspöki elnök helytelennek nevezte Isten nevének említését a kampányban, óvott a politikai és vallási érdekek keveredésétől.

A Szabadságpárt hétfőn elutasította a vádakat, szerintük a kiválasztott szlogen nem jelenti azt, hogy visszaéltek volna Isten nevével.

A Zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen az „Ausztria hírneve a világban” jelmondattal kampányol. Hétfőn bemutatott kampányában az összetartást szorgalmazó, és az EU-ból való kilépésre nemet mondó üzenetek jelennek meg.

December 4-én az elnökválasztás megismételt második fordulóját tartják, erre azért kell sort keríteni, mert az alkotmánybíróság a Szabadságpárt indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben, 31 ezer szavazat előnnyel nyert Van der Bellen. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.