Nagyvilág

Végre a világörökség része lett a SÖR!

Nagyon fontos, mondhatni mérföldkőnek beillő döntést hozott szerdán az UNESCO: az Emberiség Kulturális Örökségei közé sorolta be a belga sört – írja a Guardian. A lap nagyon dicséri a belgák söreit, amiknek rengeteg íze, színe, savanyúsága, keserűsége van, és szinte minden tanyán főznek valamilyent.

Még a középkori szerzetesek álltak neki sert főzni a Németalföldön, amit csomó dalban és festményen is megörökítettek. A belga sörgyártás persze halad a jövővel, Bruges-ben pl. a helyi gyártó a Brugse Zot sörvezetéket épített a palackozóüzeméhez.

A mostani elsimerés egyébként jól jött a belga söriparnak, ugyanis esik vissza a fogyasztás. Sven Gatz, aki korábban a belga sörfözőszervezet vezetője volt, most a flamand régió kulturális minisztere, azt mondta,

az UNESCO döntése olyan, mintha megnyerték volna a világbajnokságot.

A világszervezet azért próbálta védeni a becsületét (hogy nem az alkoholistáknak állított emlékművet), közölték, hogy a megiváson kívül azért sok mindenre lehet a sört használni: főzéshez, sörmosáshoz vagy ételekkel való párosításra, gasztronómiai csemegeként.

(A képünk persze illusztráció, az nem a belga, hanem a német kormányfő.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik