Nagyvilág

Az uniós biztos úgy gondolja, nem sértett szabályt budapesti útjával

Tagadta, hogy a paksi bővítésről egyeztetett volna Orbánnal.

Günther Oettinger, a digitális fejlesztésért felelős uniós biztos azt mondta, nem sértett szabályt azzal, hogy egy oroszpárti lobbista, Klaus Mangold német vállalkozó magángépén érkezett Budapestre májusban.

Az Európai Bizottság szabályai megkövetelik, hogy a tagok nyilvánosan jelezzék minden találkozójukat, azt viszont csak november elején ismerte el Oettinger, hogy Mangold hozta el Budapestre, ahol Orbán Viktorral is találkozott. A biztos hivatalosan egy önvezető autókról szóló konferencián vett részt, de a feltételezések szerint a paksi bővítésről is tárgyaltak.

Hétfőn az Európai Parlament ipari, fejlesztési és energiaügyi bizottsága előtt Jávor Benedek kérdésére Oettinger azt válaszolta, hogy kizárólag a konferencia miatt érkezett Magyarországra, és már két éve nem felelős az energetikai területért. A bizottság elnöke, Jerzy Buzek azzal hárította az üggyel kapcsolatos további képviselői kérdéseket, hogy azok az etikai ügyekkel foglalkozó alkotmányos ügyek bizottságára tartoznak. (Politico)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik