Közélet

Oroszbarát üzletember gépén érkezett Orbánhoz a német EU-biztos

A paksi atomerőmű bővítése is szóba kerülhetett a színfalak mögött.

Különleges politikai kapcsolatokat ápol Oroszországban az a német üzletember, Klaus Mangold, akinek magángépén Günther Oettinger, az Európai Bizottság német biztosa Budapestre érkezett júniusban. Oettinger és a magyar miniszterelnök hivatalosan egy önvezető autókról szóló konferencián találkozott, de úgy tudni, a paksi bővítésről is tárgyaltak, méghozzá Mangolddal hármasban. Erről a 444 írt kedden.

A pletykák szerint Oettinger Brüsszel, Mangold pedig Moszkva felé közvetíthetett a paksi bővítés kapcsán. A portál többször is kért felvilágosítást az Európai Bizottságtól, hogy Oettinger tényleg Mangold magángépén érkezett-e. Ezzel kapcsolatban még a német parlamentben is interpellálta a kormányt a Zöldek egyik képviselője, de nem kapott érdemi választ.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője végül november elején választ kapott júliusban feltett kérdésére. Ebben az állt:

Tekintve, hogy nem állt rendelkezésre olyan kereskedelmi légi járat, amellyel időben megérkezett volna az Orbán Viktor miniszterelnökkel tartott találkozóra, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos Mangold úr magángépén utazott Budapestre.

Ahhoz továbbra is ragaszkodik Oettinger stábja, hogy a paksi atomerőmű bővítése nem került szóba a találkozón.

Oettinger a Barroso vezette Európai Bizottságban még energetikai biztos volt, Juncker 2014 őszén helyezte át. Így még az általa felügyelt főigazgatóság írta alá azt a levelet 2013 decemberében, amelyben az Európai Bizottság előzetes hozzájárulását adta, hogy az oroszok bővítsék a paksi atomerőművet.

Mangold pedig berlini értesülések szerint kezdettől érdekelt volt a paksi bővítésben, egyes vélemények szerint az egész üzletet eleve ő kezdeményezte. Ő annak a Rothschild bankháznak is a társelnöke, amelynek tanácsadó cége tavaly tanulmányt készített a magyar kormánynak a paksi beruházás megtérüléséről.

Oettinger ezen a héten ismét Budapestre látogat, megint találkozik Orbán Viktorral és ismét az önvezető autókról lesz szó – írja a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik