Nagyvilág

A német államfő szerint lassítani kell Európa egyesülését

Szerinte olyan gyors a folyamat, amihez nem tud mindenki alkalmazkodni, ez a bajok fő forrása.

Szünetet kell tartani az uniós integrációban és tudomásul kell venni, hogy nem mindenki érzi magát világpolgárnak – mondta a német államfő a Welt am Sonntag című lapnak.

Joachim Gauck az amerikai választási kampányra reagálva kiemelte: foglalkozni kell azzal, hogy a politikai folyamatok alakításában irracionális tényezők váltak jelentőssé, a felvilágosult politika erői pedig elérkeznek a határukhoz. Arról, hogy több országban is az állam és a kormányzás illiberális felfogását képviselő emberek juthatnak hatalomra, az államfő azt mondta, nem lát tőlük igazán felvillanyozó javaslatokat, politikai programokat.

Az ilyen mozgalmak és vezetőik inkább csak azt használják ki, hogy a lakosság egy része fogékony az egyszerű válaszokra, magyarázatokra

– mondta, hozzátéve, hogy ehhez még hozzájárul a határozott vezető iránti igény, ami olyan politikusok iránt is megnyilvánul, akik nem mindig veszik komolyan a demokratikus alapelveket.

Gauck szerint előretör az „ellen-felvilágosodás”, ezért a demokráciát nem szabad olyan természetes adottságként kezelni, amelyért nem kell semmit tenni. De kitért arra is, hogy

az elitekkel szemben sok polgár nehezen viseli, hogy a világ egyre inkább „összenő”, és a társadalom egyes részeiben erősebb az igény az elitek megbüntetésére, mint a részvételre a vitákban.

Az okos politikának kezelnie kell ezeket a változásokat, céljai feladása nélkül. Európára vonatkoztatva ez azt jelenti, hogy érdemes szünetet tartani az integrációban, és végiggondolni, hogy a célokat milyen ütemben lehet elérni.

A mind szorosabb egyesülés útján időnként annyira gyorsan haladtunk, hogy nem tudott vagy nem akart velünk tartani az összes polgár

– vélekedett Gauck, aki szerint vissza kell szerezni az EU-tól elforduló emberek támogatását.

El kell elérni, hogy az EU polgáraiban kialakuljon az a meggyőződés, hogy az egyesült Európa a békét, a szabadságot, a biztonságot, a demokráciát, a jogállamiságot jelenti

– mondta. Szerinte a nemzeti büszkeséget nem kell átengedni a nacionalistáknak, egy európai és világpolgár is lehet büszke a hazájára. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik