Nagyvilág
French economist Thomas Piketty speaks during an interview in his office in Paris on October 11, 2016.
Piketty called French President Francois Hollande to announce quickly if he would run for a second mandate at the Elysee Presidential Palace. / AFP PHOTO / ERIC PIERMONT

Piketty szerint a radikális baloldal felemelkedése lehetne válasz a populizmus előretörésére

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 12. 17:28

A közgazdász szerint a Sziriza vagy a Podemos választóinak akaratát igyekeztek háttérbe szorítani a mainstream vezetők. Magyarországgal is példálózott.

Donald Trump felbukkanása nacionalista és rasszista válasz a globalizáció kihívásaira – jelentette ki Thomas Piketty az AFP-nek adott interjúban. A francia közgazdász szerint részben a mainstream politikai vezetők felelősek ezért, miután azért küzdöttek, hogy háttérbe szorítsák a baloldali erőket, mint a görögországi Szirizát, a spanyol Podemost vagy az amerikai elnökjelöltségért küzdő Bernie Sanderst.

A tőke a 21. században című bestseller szerzője szerint az, amit az amerikai republikánus elnökjelölt az amerikai fehér munkásosztálybeliek dühös lázadásaként ad el, nem szól másról, mint a bevándorlókra és muszlimokra irányuló bűnbakkeresésről.

Ami Trump az Egyesült Államokban, az Marine Le Pen Franciaországban. De jelen van ez Magyarországon és Lengyelországban is

– jelentette ki.

Az AFP felidézi, hogy Piketty nézeteit osztotta a közgazdasági Nobel-emlékdíjas Angus Deaton is egy múlt havi interjúban, amikor azt mondta, hogy Trump kampánya és a Brexit is annak a tünete, hogy félresiklott a globális integráció. Ha a vezetők nem találják meg a módját annak, hogy megosszák a globalizációból származó előnyöket, Deaton szerint komoly bajban vagyunk.

Piketty legutóbbi munkája az „Aux Urnes Citoyens” címet kapta, amely – a Marseillaise „Fegyverbe, polgárok” sorára utalva – azt jelenti, hogy „Szavazóurnákhoz, polgárok”. A közgazdász azt mondta, művét felhívásnak szánja, hogy az emberek vegyenek részt a közéletben, legyenek ott minden választáson, ne hátráljanak meg.

A professzor a Szirizához és a Podemoshoz visszakanyarodva úgy vélte, a mainstream vezetők túl sokáig ignorálták őket, választóik akarata süket fülekre talált. Az eurozóna válságára kitérve úgy vélekedett, hogy demokratikusabb Európára van szükség, de Németország és az Európai Bizottság a franciák egyetértésével ment szembe ezzel. Szerinte a Brexit az antidemokratikus Európával szembeni széles körű csalódottság kifejezése volt.

Piketty meglátása szerint az eurozónában süketek párbeszéde zajlik, az egyik oldal a status quo megőrzésében érdekelt, a másik mindent sutba dobna. Úgy vélte, helyet kell találni a két álláspont közt elhelyezkedő vitának.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Young man with hands clasped together
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.