Nagyvilág

Verést ígért Trumpnak, Obama kitüntette

Keddi mérleg: 25 kitüntetés, 79 kegyelem. Szabadságot és Szabadság Érdemérmet adott az elnök.

A leköszönő amerikai elnök október óta 351 elítéltnek adott kegyelmet. Megfigyelők szerint a keddi 79 után, hátralévő heteiben is gyors ütemben kíván élni e jogával. Eddig 1023 embert bocsátott szabadon, többet, mint az őt megelőző 11 elnök összesen.

Többségüket nem erőszakos, hanem kábítószerrel összefüggő bűncselekményekért ítélték el, 342-en azonban életfogytig tartó büntetésüket töltötték.

Két hónapunk maradt a következő elnök beiktatásáig, és szerintem az elkövetkező hetekben az elnök ugyanilyen ütemben él majd a kegyelmi jogával.

Ezt mondta Neil Eggleston, a Fehér Ház jogi ügyekben illetékes tanácsadója. Azt nem árulta el, hány elítélt számíthat még kegyelemre, de az igazságügyi minisztériumban augusztus végén 6300 kérvény volt, valamennyi droggal kapcsolatos bűncselekmény elkövetője.

Egy Facebook-bejegyzésében Obama elnök úgy fogalmazott: nem szolgálja az adófizetők vagy a közbiztonság érdekeit, ha nem erőszakos bűncselekmények elkövetőit évtizedekre börtönrácsok mögé zárják.

“Amerika gondolkodásában központi helyet foglal el az, hogy valamennyien tökéletlenek vagyunk, valamennyien követünk el hibákat. De felelősséget kell vállalnunk, és tanulnunk kell ezekből a hibákból (…) a társadalomnak biztosítania kell, hogy azok, akik vállalták a felelősséget hibáikért, kapjanak egy újabb lehetőséget”.

A múlt héten a börtönbüntetésüket töltő elítéltek családtagjai – több mint kétmillió aláírással – petíciót nyújtottak be a szövetségi igazságügyi minisztériumnak, hogy a távozó elnök hátralévő hivatali idejében gyorsítsa fel a kegyelmi kérvények elbírálását.

Legendáké a Szabadság Érdemérem

Barack Obama amerikai elnök Szabadság Érdeméremmel, a legmagasabb amerikai polgári kitüntetéssel idén huszonöt embert jutalmazott Washingtonban. Voltak köztük Oscar-díjas színészek, tévés talkshow-műsorok ismert vezetői, énekesnők, sportolók, építészek.

Szabadság Érdemérmet kapott a rocklegenda Bruce Springsteen és Diana Ross, a híres építész, Frank Gehry, Tom Hanks, Robert De Niro (aki verést ígért Trumpnak) és Robert Redford, Oscar-díjas színészek, a volt kosárlabdabajnok, Michael Jordan. Filantróp alapítványának munkájáért kitüntették Bill Gates Microsoft-alapítót és feleségét, Melindát is.

A szélesebb közönség előtt ismeretlen kitüntettek között volt – többek között – Margaret Hamilton, a  NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) Hold-programjának tudósa, Grace Hopper matematika-professzor, vagy például Elouise Cobell, indián közösségi vezető, akit posztumusz tüntettek ki.

Obama elnök a Fehér Házban rendezett ünnepségen adta át a százezer dollárral járó díjat, amely valamilyen formában már a Truman-adminisztráció óta létezik (Harry Truman elnök alapította), de mai formájában 1963-ban adták át először. Truman elnök idején az emlékérmet még a második világháborúban szerzett érdemekért adták.

Kennedy elnök az elismerést  megújította és 1963 óta már mai formájában és békebeli idők érdemeiért ítélik oda,  általában olyan személyiségeknek, akik – az éppen aktuális amerikai elnök ízlése és döntése szerint – “nagy mértékben hozzájárultak az Egyesült Államok biztonságához, nemzeti érdekei érvényesítéséhez vagy más, jelentős közérdekhez”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik