Nagyvilág

A demokraták együttműködésre és kemény vitákra készülnek Trumppal

Chuck Schumer, az amerikai szenátus kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának újonnan választott vezetője, aki hosszú évek óta kiváló kapcsolatot ápol Trumppal a CNN-nek azt fejtegette, hogy vannak olyan területek, amelyeken az azonos érdekek alapján ő kifejezetten támogatja majd Trumpot.

A gazdaság élénkítését célzó intézkedések támogatásának fontosságát hangsúlyozta, leszögezve, hogy Trump gazdasági elképzeléseinek túlnyomó részét helyesli.

Schumer ugyanakkor kitartott amellett, hogy a leendő elnök egyes nagyszabású terveinek megvalósítását a demokraták kifejezetten igyekeznek majd megakadályozni. Elsősorban az Obamacare néven ismertté vált egészségbiztosítási törvény és a Dodd-Frank-törvény néven ismert pénzügyi szabályozó törvény beígért visszavonásának megakadályozását említette.

Azt is hozzátette: a demokraták valójában nem sokat tehetnek, nincs meg ugyanis a szükséges számú szenátoruk ahhoz, hogy megakadályozzák Trump terveinek megvalósítását.

Donald Trump vasárnap délután már Twitter-üzenetben reagált is Chuck Schumer nyilatkozatára. Azt írta: kedveli a “furfangos Schumert”. Aztán ezt a Twitter-üzenetet kitörölte, s egy újabbat írt helyette, amelyben ez állt: “Mindig jó kapcsolatot ápoltam Chuck Schumerrel. Messze okosabb, mint Harry R. és megvan a tehetsége ahhoz, hogy a dolgokat véghez vigye. Jó hír!”

Harry R. Harry Reid nevadai szenátor, aki mostanáig a szenátus demokrata frakciójának vezetője volt, ám egészségügyi okok és a kora miatt az év végén végleg visszavonul a politika világából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik