Nagyvilág

Távozik a polgármester, aki lemajmozta Michelle Obamát

A nyugat-virginiai Clay polgármestere, Beverly Whaling azt követően kényszerült távozni tisztségéből, hogy egyetértését fejezte ki az egyik közösségi oldalon közzétett, Michelle Obamáról sértőn szóló bejegyzésre. A bejegyzésben magassarkú majomnak nevezték a First Ladyt.

Donald Trump republikánus elnökjelölt megválasztása után Pamela Ramsey Taylor, az állami tulajdonban lévő megyei fejlesztési vállalat vezetője azt írta Facebook-oldalán:

Üdítő, hogy egy ízléses, csodaszép, méltóságteljes First Lady lesz a Fehér Házban. Belefáradtam már a magassarkúban járó majomba.

Whaling polgármesternője a bejegyzésre így válaszolt:

Ezzel bearanyoztad a napomat, Pam.

A mintegy ezer lelket számláló település vezetői azonnal elfogadták a polgármester lemondását, és bejelentették: napokon belül megnevezik az új városvezetőt a következő helyi választásig hátralévő három évre. A városka nevében Jason Hubbard tanácsnok közleményt adott ki, amelyben “undorítónak” nevezte a történteket, és leszögezte:

a mi közösségünk nem rasszista türelmetlenségről szól.

A tanácsnok egyúttal az egész közösség nevében bocsánatot kért Michelle Obamától és mindenkitől, akit a bejegyzés megsérthetett.

Maga a polgármester is bocsánatkérő levelet küldött a médiának, és abban azt írta: nem állt szándékában fajgyűlölő megjegyzést tenni, csupán a Fehér Ház élén történt váltásra utalt. A Facebookon időközben törölték mind Beverly Whaling válaszát, mind Pamela Ramsey Taylor eredeti bejegyzését, amelyet azonban a törlés előtt még több százszor megosztottak. A két nő Facebook-oldala elérhetetlenné vált.

A két tisztségviselő lemondását több tízezren követelték az interneten.

Owens Brown, a Színesbőrűek Előremeneteléért Országos Szövetség elnöke felháborítónak nevezte a történteket, s nyilatkozatában hangsúlyozta: “Sajnos, a mai Amerikában ezzel a valósággal élünk együtt. De ilyen attitűdnek a mi államunkban nincs helye.”

(Daily Mail, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik