Nagyvilág

Magassarkús majomnak nevezte Michelle Obamát egy amerikai civilszervezet vezetője

Michelle-Obama(210x140)(2).jpg (Michelle Obama)
Michelle-Obama(210x140)(2).jpg (Michelle Obama)

Óriási botrány kerekedett az Egyesült Államokban egy Facebook-posztból, amelyben egy nyugat-virginiai  város Clay, egyik időseket és betegeket segítő civilszervezetének vezetője, Pamela Remsay Taylor így kommentálta, hogy Michelle Obama férjével távozik a Fehér Házból:

Üdítő, hogy a fehér Háznak egy ízléses, szép, méltóságteljes first lady-je lesz. Belefáradtam, hogy a magassarkús majmot nézzem.

A rasszista bejegyzésre a város polgármestere, Beverly Whaling egyetértően reagált:

Bearanyoztad a napom, Pam.

Clay városnak mindössze 491 lakosa van, a 2010-es népszámláláson egyikük sem vallotta magát az afrikai származású amerikai közösség tagjának. A 9000 fős Clay magye teljes lakosságának 98 százaléka fehér. A poszt nagy felháborodást váltott ki, a tiltakozó petíciót már 85 ezren írták alá, a civilszervezet vezetőjét pedig hétfőn leváltották.

Nem úgy gondolták…

Pamela Remsay Taylor azzal védekezett a helyi médiában, hogy bár posztja rasszitsa motivációjú kommentárként is értelmezhető, valójában nem az volt a célja, hogy ebbéli meggyőződését kifejezze: személyes véleményének adott hangot, amely nem Michelle Obama bőrszínére, hanem a first lady vonzerejére vonatkozott. Taylor rágalmazás miatt akar jogi lépéseket tenni.

A város polgármestere bocsánatot kért és sajnálatát fejezte ki, amiért óvatlan posztja ilyen heves indulatokat generált. Magyarázata szerint nem Taylor megjegyzése, hanem a Fehér Házban beállt változások aranyozták be a napját.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik