Külföld
Generated by  IJG JPEG Library

Putyin hátat fordít a Nemzetközi Büntetőbíróságnak

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 11. 16. 15:09

Azután hozták meg a döntést, hogy a testület fegyveres konfliktusnak nevezte a Krím megszállását.
Korábban a témában:

Vlagyimir Putyin szerdán aláírta azt a rendeletet, amellyel Oroszország kilép a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatósága alól. 2000-ben az oroszok is aláírták a hágai székhelyű testület létrehozásáról szóló Római Statútumot, bár nem ratifikálták.

A Nemzetközi Büntetőbíróság hivatott lefolytatni a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel és agresszióval vádolt személyek ügyeit abban az esetben, ha a vádlott egy, a szerződéshez csatlakozott ország állampolgára, vagy a feltételezett bűncselekmény egy ilyen ország területén történt, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsa utalja az ügyet a bíróság elé.

Az orosz államfő egy nappal azután írta alá a kilépésről szóló rendeletet, hogy az ENSZ Közgyűlésének emberi jogi bizottsága tervezetet fogadott el, melyben elítéli a Krím-félsziget megszállását és a krími lakosokkal, köztük a tatárokkal szembeni jogsértéseket. Hétfőn pedig a Nemzetközi Büntetőbíróság előzetes jelentésében Ukrajna és Oroszország közötti nemzetközi fegyveres konfliktusként értékelte a krími eseményeket.

Az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov szerint nemzeti érdekből lépnek vissza a Római Statútumtól. Hozzátette: mivel Oroszország nem ratifikálta az egyezményt, Putyin szerdai rendelkezése csupán formalitás. Egyben visszautasította a Nemzetközi Büntetőbíróság megállapítását: azt mondta, a Krím-félsziget legitim népszavazással csatlakozott Oroszországhoz.

Az orosz külügyminisztérium nyilatkozatban kifogásolta a Nemzetközi Büntetőbíróság tevékenységét. Szerintük a testület nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és nem lett belőle független és köztiszteletben álló nemzetközi igazságszolgáltatási szerv. Hozzátették: a testület 14 év alatt mindössze négy ítéletet hozott, miközben egymilliárd dollárt költöttek a működésére.

A közelmúltban több afrikai ország is bejelentette, hogy vissza akar lépni az egyezménytől. (AP)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.