Nagyvilág

A német szolgálatok is vizsgálódnak az orosz propaganda miatt

Kormánypárti és ellenzéki politikusok is határozott fellépést sürgetnek a dezinformáció és politikai befolyásolási törekvések ellen.

Németországban határozott fellépést sürget a politikai viszonyok befolyásolására irányuló orosz próbálkozások ellen több politikus a kormányzó CSU-CDU szövetség és az ellenzéki Zöldek részéről is.

A Welt am Sonntag arról írt: számos tény szól amellett, hogy a Kreml áll olyan hazugságok és lejárató kampányok mögött, mint például az az interneten terjesztett fényképfelvétel, amelyen Angela Merkel német kancellár látható egy fiatalemberrel, alatta pedig az a felirat, hogy „Angela Merkel szelfije egy brüsszeli öngyilkos merénylővel, készült 2015 őszén egy berlini menekülttáborban”.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy míg az utóbbi időszakban Oroszország főleg a balti államokat, Bulgáriát és Ukrajnát célozta meg az adott ország helyzetének megingatását célzó propagandával, újabban egyre inkább Közép-Európa és Németország ellen folytatnak ilyen „információs háborút”.

Stefan Meister, a Német Külpolitikai Társaság elemzője azt mondta: Oroszország támogatja Németországban az összes olyan csoportot, amely gyengíteni akarja a demokratikus rendszert. Hozzátette: ezekben a törekvésekben az orosz titkosszolgálatok is részt vesznek, a német biztonsági szervek viszont még csak most kezdik feltárni, milyen struktúrák alakultak ki.

A Welt am Sonntag azt írja: uniós munkacsoport alakult az orosz propaganda-offenzíva elemzésére, rendszeresen készítenek összeállításokat az orosz forrásból terjedő hazugságokról és félrevezető információkról.

Németországban megbízták a szövetségi hírszerző szolgálatot és az alkotmányvédelmi hivatalt, hogy készítsen jelentést az orosz hírszerzési és dezinformáiós tevékenységről, és azt is vizsgálják, hogy Moszkva finanszíroz-e szélsőjobboldali, illetve populista pártokat, vagy más szervezeteket.

Roderich Kisewetter, a CDU egyik szakpolitikusa azt mondta: Oroszország kihasználja a lakosság elbizonytalanodását, amely a menekültválság hatására állt elő, és következetesen támogat Amerika- és EU-ellenes, oroszbarát csoportosulásokat.

Marieluise Beck, a Zöldek képviselője úgy vélte: a németek naivitása az orosz befolyásszerzéssel kapcsolatban a gondatlansággal határos. Vlagyimir Putyin célzottan szítja az antikapitalizmust, a nacionalizmust és a nyugatellenes érzelmeket, a „dekadens Nyugatról” szóló világképét sokan vallják. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik