Nagyvilág

Nem akar nácik kedvence lenni a New Balance, de lehet, már túl késő

Már amerikai elnökválasztás másnapján besorolt a frissen megválasztott Donald Trump mögé a leginkább az edzőcipőiről ismert New Balance sportmárka. Ahogy korábban írtuk, a cég közleményben biztosította teljes támogatásáról a az enyhén szólva is megosztó, új elnököt, és ezzel alighanem elkövette száztíz éves történetének legnagyobb hibáját.

A New Balance választási reakciója abból a szempontból érthető volt, hogy évek óta építették a hazai marketingjüket arra, hogy a nagy márkák közül egyedüliként ők gyártanak még edzőcipőket az USA-ban. Bár a termékeik túlnyomó többségét ők is Ázsiában gyártatják, a szlogenek miatt volt abban ráció, hogy tapsoljanak az amerikai, kétkezi munkahelyeknek védelmét ígérő jelölt győzelmének.

Csak arról feledkeztek meg, hogy legnagyobb rajongóik, a nagyvárosi fiatalok nem a rasszista, idegengyűlölő és szexista megnyilvánulásairól elhíresült Trump elkötelezett hívei. Alig élesedett a megválasztott elnököt éltető közlemény, a közösségi portálok megteltek a New Balance cipőket elégető hipszterek posztjaival.

Bár a sportmárka még aznap igyekezett eloltani a tüzet: újabb közleményben tudatták, hogy ők ugyanennyire örültek volna Clinton, sőt Sanders győzelmének is, hiszen mindkét jelöltek támogatták a kampány során, nagyon elkéstek.

Daily Stormer
Daily Stormer

Hogy mennyire, az csak akkor derült ki, amikor az egyik legnépszerűbb neonáci portál a trumpi forradalom, illetve afehér emberek hivatalos cipőmárkájának kiáltotta ki a New Balance-t. A cég ismét közleménnyel válaszolt, azt írták, nem támogatják a gyűlölet és a kirekesztés semmilyen formáját.

„Mint egy 110 éves cég, amelyiknek öt gyára van az Egyesült Államokban, és a világ minden táján több ezer alkalmazottja, akik az összes nemet, rasszt, kultúrát, és szexuális orientációt képviselik, a New Balance egy értékek mentén szervezett társaság, amelyik hisz az emberségben, az integritásban, a közösségben, és az emberek tiszteletében mindenütt a világon”

– írták.

(CNN Money)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik