Nagyvilág

Épp most sorolt be Trump mögé a kedvenc cipőmárkád

Meglehetősen ritkán fordul elő, hogy egy világmárka, például egy sportszergyártó, nyíltan beálljon egy politikus, vagy egy párt mögé. Az ok egyszerű: míg az emberek politikai ízlése nagyon is különböző, edzőcipőre mindegyiküknek szüksége van. Nem véletlenül nem emlékszünk még olyan esetre a történelemből, hogy egy tömegtermékeket előállító cég teljes mellszélességgel kiálljon egy elnök mellett.

A Magyarországon is népszerű New Balance vezetése azonban gondolt egy merészet, és a megválasztása után azonnal teljes támogatásáról biztosította az új amerikai elnököt, Donald J. Trumpot.

New Balance Made In USA (fotó: Sneakers Addict)
New Balance Made In USA (fotó: Sneakers Addict)

A vállalatóriás emlékeztet, hogy a rivális Nike, 2015 tavaszán Barack Obamát támogatta a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatban. A New Balance szerint, Obama az egyezmény aláírásával semmibe vette a cég törekvését, amivel igyekszik az Egyesült Államokban megtartani gyártói munkahelyeket. Vele szemben Trump protekcionista gazdaságpolitikát ígért.

A New Balance az utóbbi években helyezte hazai marketingje középpontjába Made-in-USA termékeit, hogy minőségi alternatívát kínáljon a versenytársak távol-keleten gyártott termékeivel szemben. Meglehetősen sikeresen. A márka néhány év alatt menő lett a városi fiatalok körében, míg korábban az öreg emberek kedvenceként volt elkönyvelve.

Ha valamilyen New Balance cuccod, azért ne nagyon lepődj meg, ha Made in China, vagy Made in Vietnam van a címkére írva. A cég az Egyesült Államokban eladott termékeinek is csak egy kis, prémium kategóriás részét gyártatja a massachusettsi üzemében. A tömegtermelést egyébként ők is kihelyezték Ázsiába. Mindemellett ők az egyetlen nagyvállalat, amelyik még gyárt edzőcipőket Amerikában.

Update: Amint elterjedt az amerikai sajtóban a New Balance Trump melletti kiállásáról szóló közleménye, a cég máris finomított az álláspontján. Azt írják, hogy ők nem csak Trump, hanem Clinton, és Sanders kereskedelmi elképzeléseit is nyíltan támogatták végig a kampány során. Talán rájöttek, hogy a New Balance-ben futkározó hipszterek, valószínűleg nem mind trumpisták. Késő volt, beindult a cipőégetés, több hasonló fotó és videó lepte el a netet:

(GQ, High Snobiety)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik