Nagyvilág

Trump nőt nevezne ki a Republikánus Párt élére

A külügyminiszteri poszt legesélyesebbjének pedig a volt New York-i polgármester ígérkezik.

A volt New York-i polgármester, Rudy Giuliani lehet az új amerikai külügyminiszter. A The Wall Street Journal arról írt, hogy egy hétfő esti washingtoni rendezvényen Giuliani egyértelműen leszögezte, hogy nem lesz igazságügyi miniszter, majd amikor azt kérdezték tőle, igaz-e, hogy ő fogja irányítani a külügyet, megvonta a vállát. Azt mondta, John Bolton volt ENSZ-nagykövet is esélyes a tárca vezetésére, de amikor tovább firtatták, hogy van-e Boltonnál jobb jelölt, azt mondta: „talán én”.

A hírek szerint Donald Trump nőt nevezne ki a Republikánus Párt élére: Ronna Romney McDanielt, aki a 2012-es elnökválasztáson alulmaradt Mitt Romney unokahúga. Ronna Romney McDaniel jelenleg a michigani pártszervezet elnöke. Azt mondta, készen áll a feladatra, ha az új elnök ezt akarja. Ha valóban kinevezik, ő lesz a Republikánus Párt történetének második női vezetője.

Az viszont először fordulhat elő, hogy az amerikai kormányzatban fontos külügyi posztot kap valaki, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. Az értesülések szerint Trump ENSZ-nagykövetnek jelölné Richard Grenellt, aki a Bush-kormányzat idején amerikai szóvivő volt a világszervezetben.

A pénzügyminiszteri poszt várományosai között van Steven Mnuchin, a 2008-as gazdasági világválság előidézésében kulcsszereppel bíró Goldman Sachs bankház igazgatója, Jamie Dimon, a JPMorgan Chase igazgatója, Tom Barrack, a Colony Capital alapító-elnöke, valamint Jeb Hensarling texasi republikánus politikus, a képviselőház pénzügyi bizottságának elnöke.

Várhatóan posztot kap a kormányban Sarah Palin volt alaszkai kormányzó is, aki a 2008-as elnökválasztáson John McCain alelnökjelöltje volt. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik