Nagyvilág

Párbeszédet szorgalmaz Oroszországgal a NATO főtitkára

Azt viszont leszögezte, hogy a katonai szövetség nem fogadja el az agressziót egy országgal szemben sem.

Az Egyesült Államoknak és Európának is legnagyobb szomszédja Oroszország, ezért a NATO szerint közös párbeszédet kell folytatniuk Moszkvával a kihívásokkal teli biztonsági helyzetre való tekintettel. Erről Jens Stoltenberg, a katonai szövetség főtitkára beszélt Brüsszelben, az Európai Unió védelmi minisztereinek tárgyalása előtt.

Stoltenberg úgy véli, nincs ellenmondás a NATO védelmi kapacitásainak bővítése és a politikai párbeszéd között. A katonai szövetség elkötelezett a megszakadt egyeztető tárgyalások folytatása mellett, erre a közeljövőben újra sor kerülhet – mondta. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a NATO és szövetségesei soha nem fognak elfogadni egyetlen ország ellen folytatott katonai agressziót sem, beleértve Ukrajna területei egységének megsértését.

A főtitkár szerint Európa az elmúlt években egyre többet tett biztonságáért. Pozitívan értékelte, hogy az unió fokozta védelmi kiadásait, amelyre szükség van a kihívásokkal teli, bizonytalan politikai környezetben. A NATO és az Európai Unió szorosabb együttműködése erősíteni fogja Európa védelmi képességeit – hangsúlyozta Stoltenberg, aki arra is kitért, hogy Donald Trump, az új amerikai elnök a NATO-együttműködés pártján van. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik