Nagyvilág

Óriásrazzia Németországban: több száz rendőr csapott le a szalafista szervezet tagjaira

Kedden reggel fél 7-kor Németország több nyugati tartományában, Berlinben és Hessében több száz rendőr razziázott 200, feltételezhetően a “Az igaz hit” (DWR) nevű szalafista szervezet szervezői és támogatói által használt irodában és lakásban – számolt be a német Focus hírportál. A német hírszerzés gyanítja, hogy a szélsőségesek hálózata kapcsolatban állhat az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.

Csak Hessenben 65 házkutatást tartottak, Frakfurtban 15 ingatlant kutattak át a rendőrök, Észak-Rajna-veszfáliából és Bajorországból pedig 35 rendőri intézkedést jelentettek.  Alsó-Szászországban és Berlinben a rendőrök 20 ingatlant kutattak át, Baden- Württembergben tizenöt, Schleswig-Holsteinben, Rajna-vidék-Pfalzban és Hamburgban tartományonként 5 helyszínt, míg Brémában egyetlen ingatlant kutattak át. Baden-Württembergen és Hamburgban egy mecset egyesülete is ott volt a bevetéseken.

Sajtóértesülések szerint Thomas de Meiziere német belügyminiszter elrendelte a szalafista szervezet betiltását. A DWR leginkább az “Olvass!” elnevezésű, 2012-ben indított akcióról ismert, amelynek keretében 25 millió német nyelvű Koránt akartak szétosztani nem muzulmán vallású németországi lakosoknak.

A szalafizmus a muzulmán vallás konzervatív irányzata, amely elveti a világi államot és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik.

A több száz rendőr közreműködésével kezdett razziában nem vettek őrizetbe senkit, és nincs közvetlen terrorveszély.

A vezetőt már elkaphatták

Múlt héten a német hatóságok őrizetbe vettek öt embert, akik a gyanú szerint kapcsolatban állnak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezettel. Sajtóértesülés szerint egyikük az IÁ első számú németországi vezetője.

A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint egy 32 éves iraki, egy 50 éves török, egy 26 éves kameruni, egy 27 éves német és egy 36 éves német és szerb kettős állampolgárt vettek őrizetbe az IÁ támogatásának gyanújával.

Az öt férfi egy országos “szalafista-dzsihadista hálózatot” alkotott, amelynek vezetője az iraki állampolgárságú gyanúsított, Ahmad Abdulaziz Abdullah. Az Abu Walaa nevet is használó férfi nyíltan vállalja, hogy az IÁ támogatója, hálózatának célja fiatalembereket toborozni és eljuttatni az IÁ-hoz Szíriába.


		

Ajánlott videó

Olvasói sztorik