Nagyvilág

A szíriai menekülteknek túl konzervatívak a németországi arab mecsetek

Inkább elmennek a török mecsetekbe, ahol egy szót sem értenek, vagy otthon imádkoznak.

Túl konzervatívak a németországi arab mecsetek az országba érkező szíriai menedékkérőknek – kinézik őket az öltözetük és a kinézetük miatt, az igehirdetést pedig elképesztően vaskalaposnak tartják. Vannak, akik inkább a török mecsetekbe mennek, mert bár nem értenek egy szót sem az elhangzottakból, de senki nem szól rájuk azért, mert nincs szakálluk, vagy rövidnadrágot vesznek fel.

A problémának több gyökere is van. Egyrészt vannak olyan mecsetek, amelyeket ultrakonzervatív országok finanszíroznak, mint Szaúd-Arábia és az öböl menti államok, ennek megfelelő a szellemiségük. Másutt nincs pénz arra, hogy megfizessenek egy felkészült imámot, ezért olyan konzervatív imámok hirdetik az igét, akik nincsenek tisztában a modern teológia alapvetéseivel.

A Reuters hírügynökségnek arról beszélt egy szíriai menekült, hogy Berlinben, egy vahabita mecsetben a hitszónok azt mondta: a vallásban minden újítás félrevezetés, a félrevezetés pedig a pokolba visz. Ilyesmit soha nem hallott Szíriában, ahogy ahhoz sincs hozzászokva, hogy a Korán szó szerinti értelmezését próbálnák ráerőltetni a hívőkre.

Arra már a német hírszerzés is figyelmeztette a helyi hatóságokat, hogy lehetőleg ne a szalafista vagy vahabita mecsetek környékén helyezzék el a menedékkérőket, mert ezek a közösségek kifejezetten igyekeznek behálózni és sokkal konzervatívabb irányba terelni őket.

A hírügynökség példaként említi, hogy arról a fiatal férfiról, aki merényletre készült és október elején lett öngyilkos a börtönben, a testvére és barátai azt mondták, hogy egy berlini imám mosta át az agyát. A szíriaiak is tartanak attól, hogy ha arab mecsetekbe járnak, a környezetük és a hatóságok radikálisnak nézik őket.

Németországban egyébként az olyan egyházak, mint a katolikusok, protestánsok vagy zsidók, részesülhetnek állami finanszírozásban, a muszlimok viszont nem, mert nincs olyan egységes szervezetük, mint az említett egyházaknak. A német kormány öt évvel ezelőtt iszlám teológiai központokat állított fel, amely részben sikeres volt, a muszlim tanulók iskolai hitoktatásában felkészült oktatók vesznek részt.

A szakértők azt remélik, hogy a menekültek igényeinek megfelelően az arab nyelvű mecsetek a mérsékelt iszlám felé tolódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik