Nagyvilág

Éhínség vár az Aleppóban rekedt civilekre

Kifogytak az élelmiszerből.

Az utolsó élelmiszeradagokat osztják ki az embereknek a kormányerők ostroma alatt álló szíriai Aleppóban – közölte az ENSZ szíriai különmegbízottjának humanitárius ügyekben illetékes főtanácsadója.

Jan Egeland emlékeztetett: a Kelet-Aleppóban tartózkodó több mint negyedmillió ember számára utoljára július elején tudtak humanitárius segélyt eljuttatni.

Arról értesültünk, hogy jelenleg már az utolsó élelmiszeradagokat adják oda az embereknek, jövő héten már nem lesz mit kiosztani. Vannak családok, akik egyáltalán nem jutottak élelmiszerhez, mások hetek óta nem kaptak

– mondta a tanácsadó.

Egeland mindezek ellenére reménykedett abban, hogy el lehet kerülni a tömeges éhínséget a télen. Beszélt arról is, hogy az ENSZ egy négy részből álló humanitárius tervet küldött a szíriai konfliktusban érintett feleknek, amely kitér az élelmiszer- és gyógyszerszállításra, a betegek és sebesültek evakuálására, valamint az egészségügyi dolgozók tevékenységére.

Azt is reméli, hogy Oroszország továbbra is szünetelteti légicsapásait Aleppóban, noha a Gazeta.ru orosz hírportál arról írt az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva, hogy a térségbe érkezett Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó fedélzetén lévő harci gépek támadásra készülnek az ellenzéki erők Aleppo környéki állásaira. (AP, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik