Nagyvilág

Lázadás lesz-e, ha Trump veszít, és nem fogadja el az eredményt?

Megbundázott választásról beszélt, támogatóit rendszeresen az őt zavaró emberek megverésére biztatta, miközben ellenfelét veszélyes bűnözőnek nevezte, aki nem kerülhet a Fehér Házba. És nem volt hajlandó egyértelműen kijelenteni, hogy veresége esetén el fogja fogadni a választás eredményeit. Miközben elvakult rajongói fegyveres lázadásról beszélnek, ha Hillary Clinton kerül a Fehér Házba. Szakértőket kérdeztünk arról, ez mennyire veszélyes.

Donald Trump hatalmas vihart kavarta az utolsó elnökjelölti vitán, amikor nem volt hajlandó kimondani, hogy el fogja fogadni a választás eredményét. A republikánus elnökjelölt csak annyit közölt, hogy majd a választás után megmondja, elfogadja-e. A moderátor nem hagyta annyiban, emlékeztetve Trumpot, hogy az amerikai demokrácia egyik alappillére a hatalom békés átadása, hogy a választások vesztesei elfogadják az eredményt, hogy az ország egységesen induljon neki az új elnökségnek.

Trump azonban maradt a válaszánál: majd a választás után megmondja, addig fenntartja a feszültséget. Hillary Clinton tőle szoktalanul őszintének tűnve kelt ki ez ellen, kijelentve, hogy Trump ezzel degradálja az amerikai demokráciát, és szörnyen ijesztőnek nevezte Trump hozzáállását. Nem volt ezzel egyedül. A vita után ez volt a legtöbbet felemlegettet pillanata a két jelölt szócsatájának, mert azzal kétszáz éves hagyományt rúgott fel Trump.

A kérdés, hogy elfogadja-e a választás eredményét, ma az elnökválasztás napján, igazán égető. Azzal ugyanis kaotikus véget érne egy amúgy is nagy feszültségekkel teli választási kampány, ami attól volt hangos, hogy Trump folyamatosan azzal tüzelte támogatóit, hogy megpróbálják tőle elcsalni a választást.

Ezzel kapcsolatban Lakatos Júlia, a Méltányosság Politikaelemzőközpont elemzője a 24.hu-nak elmondta: szerinte Trump el fogja fogadni az eredményt. „Úgy gondolom hogy el fogja fogadni az eredményt és ez csak egyfajta fenyegetés, és egy eszköz amit Trump bevet arra h feltüzelje a támogatóit” De ha maga Trump nem is ismeri el vereségét, a Republikánus Párt el fogja fogadni az eredményt, és nem lesz semmi következménye Trump kiállásának.

Ugrósdy Márton, a Külügyi Intézet elemzője szerint a Republikánus Párt vezetői „rá fognak szólni, hogy fogadja el az eredményt.” Az Amerika-szakértő szerint „Trump praktikus abból a szempontból, hogy mindig azt csinálja, amiről azt gondolja, hogy az adott pillanatban hasznos neki. És ha nagyon megverik, és ha akar utána politikai karriert csinálni, akkor nem biztos h érdemes ehhez ragaszkodnia.” Ugrósdy hozzátette: „De lehet az, hogy azt mondja elcsalták, és után sértődötten visszavonul a felhőkarcolójába, és ugyanúgy üzletel tovább ingatlannal, és ő lesz minden idők legnépszerűtlenebb elnökjelöltje, aztán nem lesz semmi.”

A választási csalásokkal kapcsolatban Ugrósdy elmondta: „Az első kérdés, hogy mekkora lesz a különbség.” Ha Clinton magabiztosan nyer, akkor nem lesz kétséges az eredmény. „Ha nagy a különbség, és egy két államban újraszámolás van, és az érdemben nem változtatja meg az eredményt, akkor egy ilyen érvelésnek, hogy elcsalták a választást, azért olyan sok létjogosultsága nincsen” – mondta az elemző.

Europress
Europress

A Külügyi Intézet kutatója hozzátette: „Abból a szempontból Clintonnak igaza van, hogy ez aggasztó, mert ugye az amerikai politikai rendszer egyik legfontosabb értéke a békés átmenet és a választási eredményének elfogadása. Washington nem azért volt nagy elnök, mert ő volt az első, hanem azért, mert nyolc év után nem vállalta újra, miközben biztosan megválasztották volna, és akkor ő lehetett volna Amerika királya. Ez a hagyomány nagyon erősen benne van az amerikai politikai kultúrában.”

A nagy kérdés, hogy mit fognak csinálni Trump feltüzelt támogatói, ha jelöltjük el fogja bukni az elnökválasztást. Az első jelek nem valami biztatóak. A Hillary Clintont veszélyes bűnöznek tartó Trump-szavazók egy része ugyanis nyíltan forradalomról és fegyveres lázadásról kezdett el beszélni arra az esetre, ha a demokrata jelölt kerül ki győztesen.

„Nem hagyhatjuk, hogy az a hazug kurva kerüljön a Fehér Házba” – jelentette ki egy 65 éves nő a Boston Globe-nak egy Cincinnatiban tartott Trump-rendezvényen. „Ha (Clinton) hivatalba kerül, remélem indíthatunk egy puccsot” – mondta el a lapnak ugyanott egy 50 éves férfi, osztva a gyűlésen részt vevő emberek nagy részének véleményét . Dan Bowman hozzátette: „Ha kell, forradalmat indítunk, hogy eltávolítsuk. Nagy vérengzés lesz.”

A 24.hu által megkérdezett szakértők azonban nem tartották valószínűnek, hogy eddig fajuljanak a dolgok. „Nem gondolom, hogy az utcára mennének az emberek, volt már előzmény, amikor nem fogadták el az eredmény végül jogi úton rendezték” – jelentette ki Lakatos Júlia. Az Amerikai-szakértő hozzátette: „Az amerikai kultúra nem arra van ráállva h az emberek az utcára vonulnak és törnek zúznak, nem gondolom, hogy ilyen irányba menne.”

ugrósdy Márton epdig arra hívta fel a figyelmet, hogy a lázadásról beszélő emberek olyan kevesen vannak, hogy elhanyagolhatóak. „Trumpnak az igazi kemény magja a Republikánus Pártban.30-40 százalék, akikkel megnyerte az előválasztás, ami a teljes lakosság 18-22 százaléka. Nem egy kritikus többség.” – közölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik