Nagyvilág

Juncker megüzente Erdogannak, hogy övé a felelősség

A török államfőnek kell majd megmagyarázni, miért nem kapnak országa lakói vízummentességet.

Miután az Európai Unió nyilatkozatban hívta fel Törökország figyelmét a demokrácia tiszteletben tartására, az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker személyes figyelmeztetést is küldött Recep Tayyip Erdogannak. Ebben az áll, hogy az államfő lesz a felelős azért, ha Törökország nem tesz eleget az uniós vízummentesség követelményeinek.

Még márciusban állapodott meg egymással Törökország és az Európai Unió abban, hogy Törökország pénzügyi támogatásért cserébe megfékezi az Európába tartó menekültáradatot, az EU pedig biztosítja a vízummentességet Törökország számára. Ugyanakkor ez a megállapodás sem menti fel Törökországot az alól, hogy teljesítse a vízummentesség követelményeit.

Amit a török hatóságok jelenleg művelnek, abból arra következtetek, hogy Törökország nem is akar megfelelni az uniós elvárásoknak

– közölte Juncker, hozzátéve, hogy ha a törökök nem kapják meg a vízumkönnyítést, Erdogannak kell elmagyaráznia a számukra, hogy miért nem. „Szükségünk van Törökországra, de nem adhatjuk fel az alapelveinket” – jelentette ki. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik