Nagyvilág

Alacsonyabb bérük miatt sztrájkoltak a francia nők

A miniszterelnök is kiállt mellettük, de szavakon kívül cselekvést is várnak a kormánytól.

A nemek közti bérkülönbségek miatt sztrájkoltak hétfőn a francia nők: korábban befejezték a munkát, jelezve, hogy nekik 16 óra 34 perctől ingyen kellene dolgozniuk, ha abból indulnak ki, hogy 15 százalékkal alacsonyabb fizetést kapnak a férfiakhoz képest.

A munkabeszüntetésben minden szektorból voltak résztvevők. A kampány élére álló Les Glorieuses szervezet alapítója, Rebecca Amsellem azt mondta: az elsődleges céljuk, hogy párbeszédet kezdeményezzenek.

Mindenki részt vehetett a maga módján, nem kellett feltétlenül abbahagyni a munkát, azt is megtehette valaki, hogy ír erről a kérdésről a közösségi oldalán, vagy beszélget róla a kollégáival

– mondta. A lényeg az volt, hogy felhívják a figyelmet a helyzetre, ami egyáltalán nem nevezhető normálisnak.

A demonstrációt az izlandi nők inspirálták, akik 11 éve minden évben, október 24-én felállnak a munkából délután 2 óra 38 perckor, nekik eddig tartana a munkaidejük, ha a férfiakéval egyező pénzért dolgoznának. Amsellem szerint rengeteg a tennivaló azért, hogy felszámolják a jövedelmi egyenlőtlenség mögött rejlő társadalmi okokat is.

A francia miniszterelnök, Manuel Valls a Twitteren fejezte ki támogatását. Szerinte a köztársaság alapelve kell, hogy legyen a férfiak és nők mindenkori egyenlősége. Amsellem azonban azt mondja: szeretné, ha a szavakat cselekvés követné.

A támogatáson kívül elvárnánk, hogy továbbvigyék ezt az ügyet, és valódi megoldásokkal álljanak elő a problémára

– jelentette ki. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik