Nagyvilág

Ma 16 óra 34 perckor kisétálnak munkahelyükről a francia nők

A nőjogi és női esélyegyenlőségi szervezetek a Les Glorieuses feminista lap hírlevelében szólították fel a nőket arra, hogy hétfőn 16 óra 34 perckor hagyják el munkahelyüket, amiért kevesebbet keresnek, mint férfi kollégáik.

Számítások szerint a nőknek 38.2 nappal kellene éves szinten kevesebbet dolgoznia a férfiaknál, hogy arányosan ugyanannyi legyen a fizetésük. Friss kutatások megállapították, hogy az egyenlőtlenség 2186-ig nem is tűnik el.

November 7-én 16 óra 34 perc 7 másodperctől a nők számára önkéntes a munkavégzés

– írták a levélben.

Najat Belkacem oktatásügyi miniszter, korábbi nőjogi miniszter támogatta a kezdeményezést.

A béregyenlőségért való küzdelem az egész társadalmat érinti. Nem várhatunk egészen 2186-ig

– fogalmazott a Twitteren.

Laurence Rossignol, a jelenleg nőjogi miniszter szintén üdvözölte a mozgalmat. Mint fogalmazott, neki nem lesz problémája azokkal a nőkkel, akik hétfőn csatlakoznak a tiltakozáshoz.

Amikor a nők tiltakoznak, akkor láthatóvá teszik a láthatatlant. Támogatom őket

– nyilatkozott a Le Parisiennek.

Franciaországban a teljes munkaerő 48 százaléka, 13.8 millió ember nő, de az Eurostat 2014-es adatai szerint a férfiak keresete 15.1 százalékkal magasabb. Európában átlagban 16.1 százalékkal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál.

Izlandon október 24-én 14 óra 38 perckor hagyták ott munkahelyüket a demonstráló nők, amiért 14 százalékos a bérkülönbség az országban.

A Les Glorieuses minden francia nőt arra biztatott, hogy vegyenek részt az akcióban.

Mi tesszük ki a munkaerő felét és 52 százalékát az ország lakosságának. Nem várhatunk 2186-ig az egyenlő fizetésekre. Nem akarunk várni 170 évet a paritásra.

(The Guardian)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik