Üzleti tippek

Ezek a cégek lehetnek a Brexit nyertesei

A Deloitte szerint új ügyletek és növekvő tranzakciók előtt áll a befektetői piac.

A Brexit – vagyis Nagy-Britannia kilépése az unióból – egyértelműen csorbította a befektetői bizalmat, a piac azonban az elkövetkező időszakban növekvő tranzakciókkal és új ügyletekkel tovább tud erősödni. A kis megingás győztesei a startupok lettek – derül ki a nemzetközi tanácsadó cég közép-európai felméréséből. A Deloitte 2003 márciusa óta évente kétszer készíti el a felmérést a régiós kockázati tőke befektetőkhöz eljuttatott kérdőívek alapján.

A júniusi Brexit-népszavazás némiképp negatív hatással volt az Európai Unió tőkepiacára és a közép-európai befektetők bizalmára, a bizalmi index az áprilisi 124 pont után szeptemberben 109 ponton állt. Az index azonban még így is jócskán felülmúlta az egy évvel korábban regisztrált 92 pontot.

A tanácsadó cég szerint egyelőre csak becsülni lehet, hogy milyen gazdasági folyamatokat indíthat el a szavazás. Azóta Nyugat-Európában és főleg az Egyesült Királyságban lassult le a befektetői tevékenység. A régió rugalmasságát és kitartását mutatja, hogy a bizalmi index nem esett drasztikusabban.

Jelenleg csupán a válaszadók 7 százaléka várja, hogy a nemzetközi kihatások a következő fél évben pozitív irányba változnak, míg tavasszal ez az arány 24 százalék volt. A helyzet további romlását a megkérdezettek mintegy egyharmada várja. A válaszadók csaknem kétharmada ennek megfelelően a régió gazdaságainak mielőbbi stabilizálását sürgetné.

Seres Béla, a Deloitte közép-európai pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere kiemelte: a befektetők a közép-európai gazdasági várakozások enyhe hanyatlása ellenére továbbra is nagyon jónak tartják a vállalatok hitelelérési lehetőségeit. A tavalyi 70 százalék után idén már 83 százalékuk nem vár változást a hitelekhez való hozzáférés terén, ami várhatóan serkenteni fogja az üzleti aktivitást.

A szakértő szerint ezt az is alátámasztja, hogy a következő fél évben már a megkérdezettek 20 százaléka várja a tranzakciók méretének növekedését, és a válaszadók 70 százaléka kíván új ügyletekre koncentrálni. Ez a két mutató kedvezőbb, mint 2004 és 2007 között volt, a befektetői kedv „aranykorában”. Közép-Európa a 2016 harmadik negyedévére becsült 2,9 százalékos növekedéssel továbbra is a kontinens legerősebb régiójának számít.

A válaszadók az új befektetési terepeket illetően (a bizonytalan gazdasági környezettel összhangban) inkább „biztosra mennek”, és a piacvezetőket célozzák meg (a tavalyi 51 százalékkal szemben idén már a megkérdezettek 67 százaléka). A feltörekvő középvállalatok iránti érdeklődés csaknem a felére, 43-ról 20 százalékra esett vissza, ezzel egy időben vonzóbbá váltak a startupok.

A startupok most minden korábbinál magasabb arányban jelennek meg, immár a válaszadók 13 százaléka tekinti őket a leginkább versenyképes szegmensnek. A felmérés első tíz évében alig kerültek a képbe, de a számos sikertörténet a vállalkozókat és befektetőket is egyaránt arra ösztönözte, hogy a piacnak erre az igen fontos szegmensére is felfigyeljenek – véli a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik