Nagyvilág

Óriási hajókatasztrófa történt a Földközi-tengeren

Százak halhattak meg a Földközi-tenger legújabb hajótöréseiben. Menekültek az áldozatok.

240 halottja is lehet két hajótörésnek a Földközi-tenger líbiai partjainál – írja a BBC News. Az ENSZ menekültügyi szervezete közölte az adatokat, hozzátéve, hogy holttestek még nem kerültek elő. A túlélőket az Olaszországhoz tartozó Lampedusára szállították. A hajókon menekültek utaztak. A mostani katasztrófában főleg nyugat-afrikaiak halhattak meg. Az egyik hajó után 29 embert húztak ki élve a vízből, de 120 emberről nem tudni semmit sem.

Csak idén 4200 menekült fulladt bele a Földközi-tengerbe a Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint. Az ENSZ is figyelmeztetett, ez lehet a migránsok számára a leghalálosabb év.

Idén eddig 330 ezren keltek át lélekvesztőkön a nagy vizen, tavaly egymillióan, szóval sokkal kevesebben jöttek ezen az úton. Ez annak tudható be, hogy az EU és Törökország megállapodtak a menekültútvonal lezárásában, ezért sokan inkább ismét a tengeren kísérleteznek. Az embercsempészek pedig túlzsúfolt lélekvesztőkön, sokszor rossz időben indítják útnak őket a káoszba fulladt Líbiából.

(Képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik