Nagyvilág

Százan fulladhattak a Földközi-tengerbe

Elsüllyedt a menekültek csónakja, amellyel át akartak kelni a tengeren.

A líbiai parti őrség számolt be arról szerda este, hogy 29 embert mentettek ki a vízből, akik azt mondták, hogy 126-an voltak a gumicsónakban, amikor a jármű oldala felhasadt, és elkezdett ömleni a víz a csónakba.

Líbia a földközi-tengeri migráció legfőbb kiinduló országa Európa felé. Az embercsempészek azt használják ki, hogy az országban gyakorlatilag nincs hatékonyan működő államhatalom, Moammer Kadhafi meggyilkolása után az ország káoszba süllyedt. Az embercsempészek sokszor olyan hajókkal indítják útnak az összezsúfolódott embereket, amelyeken pár óránál tovább nem lehet életben maradni. Sokszor pusztán az a cél, hogy eljussanak a nemzetközi vizekig, ahol egy uniós járőrhajó kimenti őket.

A líbiai parti őrség szóvivője egyértelműen úgy foglalt állást, hogy azért szakadt ki a csónak oldala, mert túl sokan voltak a fedélzetén.

97 illegális migráns eltűnt vagy megfulladt

– tette hozzá Ajúb Kasszem.

Az ENSZ adatai szerint az év eleje óta több mint 3800 ember fulladt bele a Földközi-tengerbe Európa felé igyekezve, és felhívták a figyelmet, hogy még soha ennyi idő alatt ilyen sok halálos áldozatot nem követelt a földközi-tengeri migráció. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik