Nagyvilág

Kapaszkodj: még akár elnök is lehet Donald Trumpból

Nagyon szoros a verseny, a legfrissebb felmérés szerint hibahatáron belüli a különbség a két jelölt között.

Igazán izgalmasan telnek az amerikai elnökválasztás előtti utolsó napok, tekintve, hogy megint szoros a küzdelem Donald Trump és Hillary Clinton között. A New York Times és a CBS News legfrissebb közös közvélemény-kutatása szerint 45 százalékkal vezet a demokrata jelölt, a nyomában pedig 42 százalékkal lohol republikánus ellenfele, de ez a különbség hibahatáron belül van.

A felmérésből kiderül, hogy a legtöbb választó eltökélt abban, hogy kit támogat, és azt mondják, a kampányhajrában előkerülő „sötét foltok” sem befolyásolják a véleményüket. Az amerikaiak közel ötöde egyébként már le is adta szavazatát, bár a választás hivatalos napja jövő kedd.

Úgy tűnik, Trump támogatói már túltették magukat azon, hogy október közepén egy olyan hangfelvétel került nyilvánosságra, amelyen az elnökjelölt arról beszélt, hogy ismertsége feljogosítja arra, hogy nőket molesztáljon. Az FBI igazgatója ugyanakkor épp múlt pénteken közölte a Kongresszussal, hogy újranyitják a nyomozást Hillary Clinton email-botránya kapcsán.

Most úgy tűnik, Trump szavazói az elkötelezettebbek: támogatóinak 52 százaléka mondta azt, hogy semmi nem tántorítja el őket a szavazástól, míg a demokrata jelölt szavazói közt 47 százaléknyian vannak, akik hasonlóan lelkesek.

A legfigyelemreméltóbb különbség talán az, hogy

a férfiak körében 11 százalékpontos előnye van Trumpnak, míg a nők körében 14 százalékponttal vezet Hillary Clinton.

A nőkön kívül a feketék, a fiatalok és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is Clintont támogatják, míg Trump támogatói a középfokú vagy alacsonyabb végzettségűek, az idősek, a fehér evangélikusok és római katolikusok. (The New York Times)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik